/ Gettyimages
Повечето мюсюлмански мигранти в рамките на Европейския съюз имат силна връзка с европейската общност, вярват в демократичните институции и приемат Европа като свой нов дом, въпреки наличието на дискриминация на расова основа. Това се посочва в доклада на Агенция на Европейския съюз за основните права.

Австрийски министър: Нови миграционни маршрути се появяват на Балканите

Изследването е проведено през 2016 г. и обхваща мнението на повече от 10 000 мюсюлмански мигранти и техните деца, които са постоянни и работещи граждани на ЕС повече от една година и не са част от бежанската криза на Стария континент. Агенцията изследва подробно чувството за принадлежност на чужденците към ЕС, проблема с дискриминацията и познаването на основните права.

Заради мигрантите населението на Европа нараснало с 1,5 млн. души през 2016-а

Според получените данни, 76% от мюсюлманите вярват, че са тясно свързани с тяхната страна на пребиваване. Най-ниски резултати са отчетени в Австрия, Холандия и Италия.

Ангела Меркел иска нова политика за бежанците

"Данните от нашето изследване показват, че всички твърдения, че мюсюлманите не са включени в нашето общество, са абсурдни", заяви директорът на агенцията Майкъл О'Флаери. Докладът обобщава и положителните резултати от интеграцията на мюсюлманските мигранти в европейското общество. На първо място, те вярват в правоприлагането и правосъдието. Въпреки това 42% от респондентите отбелязват, че им се налага да се сблсъскват с полицейски проверки.

„Гардиън“: Безпокойството, което поражда схемата „златна виза“ в ЕС

Експертите посочват, че африканските мигранти, поради традиционните си дрехи или цвят на кожата, са по-склонни да се изправят срещу присмех или дискриминация, което намалява възможността им да намерят работа.

Над 110 000 мигранти и бежанци пристигнали в Европа през Средиземно море тази година

"Отчуждаването на цели групи от населението създава определена заплаха, която може да има опасни последици", предупреждава агенция. От там обясняват лошото представяне на Австрия с това, че негативното отношение на австрийците към мюсюлманите често е продиктувано от обществената дискусия по темата за миграцията.
БГНЕС