Дипломати в Кабул обсъждат апокалиптичен сценарий за Афганистан
Дипломати в Кабул обсъждат апокалиптичен сценарий за Афганистан / снимка: Reuters

Дипломати в Кабул обсъждат апокалиптичен сценарий за Афганистан, при който президентът Хамид Карзай отказва да позволи американски военни съветници да останат в страната след планираното през 2014 г. изтегляне на чуждестранните войски, пише британският вестник "Дейли телеграф" в електронното си издание.

Вашингтон повече от година преговаря с Кабул за условията на военното изтегляне от Афганистан и вече има опасения, че дългосрочното присъствие на американски съветници и специални сили може да стане жертва на кризата, която се разрази напоследък след изгарянето на екземпляри от Корана във военна база на САЩ в Афганистан и убийството на 16 цивилни афганистанци от американски войник.

Без подкрепата на американските инструктори зле обучените и слабо мотивирани афганистански сили биха се затруднили да запазят дори ограничено ниво на сигурност и Афганистан може отново да затъне в гражданска война, посочва изданието.

Това обаче е най-мрачният сценарий. Карзай е слаб президент, който знае колко много се нуждае от подкрепата на САЩ, за да запази властта и живота си, изтъква вестникът в коментар. Той едва ли ще настоява за бързо изтегляне. А и засега - подобно на предишни кризи - гневът по улиците на Афганистан не е толкова голям.

Това не е моментът, който ще определи съдбата на Афганистан. Опасността е, че той ще бъде превърнат в такъв от американски политици, които се чудят дали не е време да се ускори изтеглянето, отбелязва вестникът.

Афганистанска правителствена делегация бе атакувана от талибани на едно от двете места в южната провинция Кандахар, където американски войник уби в неделя 16 цивилни, предаде Асошиейтед прес, като се позова на свой репортер.

Нападателите са открили огън от няколко посоки. Един войник от охраната на делегацията е бил убит, а друг е бил ранен. Пострадал е и военен прокурор.

Делегацията, която се срещна с роднини на жертвите, включва двама братя на афганистанския президент Хамид Карзай и високопоставени представители на силите за сигурност. Тя бе нападната в Баланди - едно от двете села (заедно с Алкозаи) в окръг Панджуаи, провинция Кандахар, където бе извършено зловещото престъпление. Сред 16-те жертви при масовото убийство в неделя са девет деца и три жени.

По-рано днес талибаните заплашиха да обезглавяват американски войници в отмъщение за избиването на цивилни в неделя, предаде Ройтерс. "Ислямският емират предупреждава за пореден път американските скотове, че муджахидините ще им отмъстят и с помощта на Аллах ще убиват и обезглавяват вашите садистични войници убийци", каза говорителят на талибаните Забиула Муджахид в изявление, изпратено по електронната поща.

Стотици студенти в източния афганистански град Джалалабад участваха в първия голям протест във връзка с масовото убийство, предаде Асошиейтед прес. Те скандираха гневни лозунги срещу убиеца и настояха той да бъде съден публично. "Смърт за Америка", "Смърт за войника, който уби нашите цивилни", скандирали демонстрантите, някои от които изгорили чучело на президента на САЩ Барак Обама.

Масовото убийство в Кандахар породи гняв в Афганистан, отбелязва АП. Случаят обаче не предизвика до момента съпътстваните от насилие протести, на които страната бе свидетел миналия месец след изгарянето на екземпляри на Корана от американски военни. По-сдържаната реакция може да се дължи на това, че афганистанците са свикнали с цивилните жертви през започналия преди повече от десетилетие конфликт между силите на оглавяваната от Съединените щати международна коалиция и талибаните.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама нарече убийствата на 16 цивилни в Афганистан, извършени в неделя от американски войник, "трагедия", но подчерта, че този епизод няма да промени стратегията на Вашингтон или да доведе до предсрочно изтегляне на американските войски, предаде Асошиейтед прес. В интервю за телевизия WF в Орландо, Флорида, Обама посочи, че стрелбата показва още по-ясно необходимостта САЩ да се придържат към първоначалния план да предадат отговорността за сигурността на афганистанците и след това войниците да се върнат у дома. Така президентът повтори уверенията, дадени преди това от неколцина служители от правителството, че убийствата няма да ускорят изтеглянето на американския контингент, предвидено за 2014 година. Той отхвърли сравненията с клането от 1968 г. в Май Лай по време на Виетнамската война, когато американски войници избиват близо 500 цивилни виетнамци. "В този случай има един войник, който е действал съвсем сам", посочи президентът.

Барак Обама отбеляза също, че този случай по никакъв начин не е показателен за огромните жертви, които американските мъже и жени правят в Афганистан. Той подчерта, че продължава да изпитва гордост от това, което силите на САЩ са постигнали там, действайки при огромно напрежение, допълва АП.

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета заяви, че ако американският войник, който застреля 16 афганистанци, бъде осъден, може да получи смъртна присъда, предаде Асошиейтед прес. В първите си коментари за случая Панета каза, че тази стрелба не трябва да отклони САЩ от военната мисия в Афганистан, нито натиск от политически лидери в Кабул или Вашингтон. Стрелбата в Кабул, при която американски войник изби 16 афганистанци, главно жени и деца, предизвика гневни призиви от афганистанци за незабавно изтегляне на американците от страната в момент, когато Вашингтон се опитва да договори дългосрочно присъствие, за да не допусне Афганистан отново да изпадне в хаос.

Пред журналисти, които го придружават в пътуването му към Киргизстан, Панета се опита да опише случая като изолирано събитие, каквито се случват във всяка война. "Войната е ад. Такива неща се случват и ще се случват. И това не е първият случай, вероятно няма да е последният", изтъкна той. Панета бе категоричен, че не трябва да се допусне подобни събития да подкопаят стратегията или мисията, в която САЩ са ангажирани. Той допълни, че целта е войникът, извършил убийствата, да бъде съден от американски военен трибунал. Запитан дали може да се обсъжда смъртна присъда в този случай, Панета отговори: "Моето мнение е, че в подобни случаи може да се разглежда подобна възможност."

Войникът е претърпял мозъчна травма при пътен инцидент в Ирак, предаде Асошиейтед прес. Името на 38-годишния сержант, баща на две деца, все още не се съобщава. Според служител от САЩ през 2010 г. той получил мозъчна травма при пътен инцидент в Ирак, бил лекуван и след това се върнал на военна служба. Пътното произшествие не било по време на бойна мисия. Служителят допълнил, че няма достатъчно данни за степента на мозъчната травма или че тя може да е свързана по някакъв начин с анормално поведение, допълва БТА.

"Ще разследваме всичко това", заяви командващият на американските и натовските сили в Афганистан генерал Джон Алън за Си Ен Ен, отказвайки да обсъжда психическото състояние на войника, извършил в неделя клането.

Експерти предупреждават да не се правят прибързани изводи, но изтъкват, че са известни два факта. Че това е четвърто участие на сержанта в мисия в чужбина. И че се знае от опит, че рискът от психично разстройство като посттравматичен стрес, депресия като цяло е по-висок при следващи бойни мисии, отколкото при първата.

Нападателят, който е от 11 години на военна служба и е бил на три мисии в Ирак, е задържан в предварителен арест в Кандахар, докато служители от въоръжените сили проучват военната и медицинската му документация, съобщи Пентагонът.

Дипломати в Кабул обсъждат апокалиптичен сценарий за Афганистан
netinfo