/ /iStock
Днес в Брюксел ще се проведе нов кръг преговори от диалога Белград – Прищина, в който ще участват върховният представител на ЕС Жозеп Борел, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти. Тема на срещата е френско-германското предложение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщи РТС.

Върховният представител на ЕС за външна политика Жозеп Борел, с подкрепата на специалния представител Мирослав Лайчак, ще проведе от 15 часа отделни срещи с Александър Вучич и Албин Курти, след което ще последва съвместна среща, съобщиха от пресслужбата на ЕС.

Темата, както беше посочено, е предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Предвидено е след нея да има изявление пред медиите от върховния представител Жозеп Борели, се казва в съобщението.

ЕС: Целта е и двете страни ясно да приемат европейското предложение

Борел заяви, че диалогът е в решаващ етап и се надява страните да бъдат конструктивни и да се възползват от тази уникална възможност.

Целта на срещата е двете държави ясно да приемат европейското предложение за нормализиране на отношенията, каза посредникът в диалога Мирослав Лайчак.

Преди диалога френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Джорджа Мелони изпратиха писма, които бяха получени от столиците на Сърбия и Косово.

САЩ очакват конструктивен подход

Съединените щати също очакват конструктивен подход от страна на Вучич и Курти по отношение на европейското предложение, казаха от Държавния департамент.

В разговор с президента на Сърбия специалният съветник на Държавния департамент Дерек Шоле приветства решението на Сърбия „за конструктивно ангажиране“ и каза, че подписаните по-рано споразумения трябва да бъдат изпълнени, което включва създаването на Общността на сръбските общини (ОСО).

Общността на сръбските общини е приоритет за Белград

За Белград приоритет е ОСО, чието формиране Прищина отхвърля, а червените линии, както каза по-рано сръбският президент, са „признаването на самопровъзгласилата се независимост на Косово и местата в ООН”.

Сърбите в Косово виждат същността на преговорите в прилагането на споразумението от преди 10 години. Очаквания от новия кръг на диалога изрази заместник-председателят на Сръбската листа Игор Симич.

Прищина: Предложението е добра основа за по-нататъшни разговори

Своята позиция по френско-германското предложение изрази и Косово.

След проведените между Дерек Шоле и Албин Курти разговори правителството обяви, че смята плана за добра основа за по-нататъшни разговори за нормализиране на отношенията.

Какво съдържа европейският план?

Френско-германското предложение е нова преговорна рамка, в която Белград и Прищина трябва да намерят решение на въпроса, обяви по-рано президентът Вучич и потвърди, че то изисква Белград да приеме членството на Прищина в ООН.

Планът, с който не е напълно запозната обществеността, съдържа 10 точки.

Най-трудната част е точка 4, която гласи, че "Сърбия няма да се противопостави на членството на Косово в която и да е международна организация", каза Вучич на заседанието на парламента. Той беше категоричен, че Белград няма да признае самопровъзгласилата се независимост на Косово.

За последно Вучич и Курти се срещнаха в Брюксел през ноември. Оттогава продължава подготовката за нова среща, по време на която европейски и американски официални лица посетиха няколко пъти Белград и Прищина.
БГНЕС