Тежка влакова катастрофа в Египет отне живота на най-малко 32 души, други 66 са ранени, съобщава "Метро".

Три пътнически вагона са се обърнали, а 36 линейки са изпратени към инцидента в провинцията Сухадж, информират здравните власти в страната. Снимки показват два вагона как са се напълно обърнали, а на видеоматериали по социалните мрежи се виждат десетки пътници, които са заклещени под мотрисите.

Публикувани в местни медии снимки показват вагони, дерайлирали в района на воден канал.
 

Според източник от силите за сигурност влаковете не са се движели много бързо в момента на катастрофата. Два вагона са унищожени, а трети се е преобърнал.

Египет има една от най-старите и най-обширни железопътни мрежи в региона. Катастрофите, водещи до жертви, са често явление в страната, отбелязва Ройтерс.


Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси реагира на трагедията в Twitter. Той обеща, че ще накаже всички отговорни за инцидента, предаде Франс прес.

МВнР: Няма загинали или пострадали българи при влаковата катастрофа в Египет

"Всеки, който е причинил този болезнен инцидент, заради нехайство, корупция или по друга причина, ще бъде санкциониран, незабавно и с цел разубеждаване да не се повтаря същото", написа Ас Сиси в Туитър.

В катастрофата между два влака са били ранени 84 души, съобщи ДПА.
 


Според държавната железопътна компания единият влак е спрял внезапно, след като някой е дръпнал аварийната спирачка. Тогава вторият влак се врязъл в първия.
На кадри, показани от египетски медии и в интернет, се виждат преобърнали се дерайлирали вагони.

Започнало е разследване на катастрофата, станала край град Тахта, в губернаторство Суджаг, на около 365 километра южно от столицата Кайро.

През последните няколко години в Египет станаха няколко железопътни катастрофи, припомня ДПА. През февруари 2019 г. локомотив без машинист се вряза в перон на гара в столицата Кайро и предизвика пожар, взел 31 жертви. Над 360 души загинаха при запалването на пътнически влак през 2002 г.