Десетки членове на Хамас арестувани на Западния бряг
Десетки членове на Хамас арестувани на Западния бряг / снимка: БГНЕС

Силите за сигурност на движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас арестуваха 54 души, свързани с противниковото палестинско движение Хамас, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Арестите са извършени в град Наблус, на Западния бряг, смятан за бастион на Хамас в тези палестински земи. Сред арестуваните има учители, лекари, политици и обикновени симпатизанти на Хамас.

Арестите са в отговор на арестуването през изминалия уикенд на около 200 души от Фатах в Ивицата Газа, която от юни миналата година е под контрола на Хамас. Арестите последваха експлозия, при която загинаха шестима души, петима от които членове на Хамас. Фатах отрече да е замесен в това нападение.

Днес бяха представени два доклада за насилието в палестинските затвори. В докладите на американската организация "Хюман райтс уоч" и на палестинската група "Ал Хак" се отбелязва, че случаите на насилие в палестинските затвори се увеличават. Между 20 и 30 процента от затворниците са бити, измъчвани и принуждавани да стоят завързани в неудобни пози.

За една година в палестински затвори са били задържани над 1000 привърженици на Хамас и още толкова на Фатах. Според правозащитните организации арестите често пъти са произволни.

Правозащитниците препоръчват най-внимателно да бъдат наблюдавани силите за сигурност на президента Абас, които според тях нарушават правата на задържаните. Именно тези сили се ползват с подкрепата на международната общност, която обеща да даде 8 милиарда долара на палестинската автономия на Западния бряг. Част от тези пари ще отидат за създаването на палестински сили за сигурност, които да вдъхват доверие у народа и да не прибягват до насилие.