/ ThinkStock/Getty Images
В обръщение към правителството депутатите в Бундестага от партията на Левите призовава американските войски да бъдат изведени от Германия.

Присъствието на американски войски в региона се използва на увеличаване на напрежението в отношенията с Русия. Войските на САЩ биват прехвърлени от една американска база в друга, като се приближават до западната граница на Русия, се твърди в документа, цитиран от RT.

Според авторите му, тези предислокации нарушават духа на „Договора 2+4”, който изключва присъствието на чужди войски и ядрено оръжие в източните части на Германия.

Договорът за окончателното урегулиране на отношенията с Германия, известен като „Договора 2+4”, е подписан през 1990 г. между тогавашните ГДР и ФРГ, СССР, Франция, Великобритания и САЩ. Една от основните точки в него предоставя гаранции за пълен суверенитет на Германия върху вътрешните и външните си работи.

Левите са недоволни от присъствието на американски въоръжени сили не само в Германия, но и в Полша и държавите от Балтика.
Разполагането на войски на ротационен принцип в Полша и балтийските държави застрашава основополагащия акт Русия – НАТО – последното все още действащо споразумение между Запада и Русия за ограничаване на неядрените оръжия.

В момента на територията на Германия се намират 35 хиляди американски военни – повече, отколкото в която и да е друга европейска държава, подчертават депутатите.

В рамките на политиката на САЩ в Близкия Изток особено важна роля играят именно военните бази на територията на Германия. С тяхна помощ се извършва координацията на разгръщането на американските сили около Иран.

Подчертава се, че за военното присъствие на САЩ и други чужди подразделения за 2020 г. Германия ще трябва да похарчи около 71 милиона евро, с което партията на Левите също не е съгласна.

Партията коментира и подготвяната модернизация на 20 американски ядрени бомба в авиобазата в Бюхел. През юли тази година няколко медии съобщиха, че в доклад на комитета на Парламентарната асамблея на НАТО случайно е било разкрито разположението на 150 единици американско ядрено оръжие в Европа, между които и Бюхел.

В тази връзка левите депутати искат да бъде прекратен договорът за присъствието на чуждестранни войски в страната, в съответствие с регламентираното право на всяка страна да излезе от споразумението, като уведоми останалите 2 години предварително.