Денят на труда по света
Денят на труда по света / БГНЕС
Първомайско шествие се проведе днес в редица страни. Някои от тях бяха белязани от сблъсъци, арести и протести. Протестиращи влязоха в сблъсък със силите на реда в Париж по време на провежданото днес шествие на профсъюзни организации. По данни на френските власти по време на безредиците двама полицаи са били ранени.

Франция 1 май
БГНЕС

Инцидентът е станал докато колоната се е движила в източната част на френската столица от Площада на Републиката до Площада на нациите. Причина за него е била група радикални демонстранти с маски, движещи се отделно от основната група хора.

Франция 1 май
БГНЕС

Те са замеряли полицията с камъни и коктейли „Молотов“. В отговор полицията е пуснала сълзотворен газ. Към момента полицията е разпръснала тълпата, а маршът на синдикатите е бил прекратен за известно време. Не се съобщава за задържани.

Франция 1 май
БГНЕС

Близо 1,5 млн. души присъстваха на парад по случай Празника на труда 1 май в руската столица Москва – значително повече от предходни години. Под ясното небе участниците в парада развяваха знамена и балони на червения площад край Кремъл. За сравнение през предходните 2015 г. и 2016 г. едва 100 000 души са участвали в парада, става ясно от данни на полицията. Някои от присъстващите развяват комунистически знамена и носят със себе си снимки на съветския лидер Ленин.

Русия 1 май
БГНЕС

Ветеранът от войната Владимир Николаевич, който пристига на парада в униформа казва, че за него това е „безсмъртно“ събитие.

Русия 1 май
БГНЕС

Сред присъстващите има и такива, които скандират антиправителствени слогани. Владислав Рязанцев, лидер на движението „Ляв блок“ казва, че е „против президента Владимир Путин, но не като човек“. Според властите в страната общо 1,6 млн. граждани са се включили в мероприятия по случай днешния Ден на труда в цяла Русия.

Русия 1 май
БГНЕС

В Турция полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне тълпа, опитваща се да стигне до площад „Таксим“, за да отбележи 1 май, Денят на труда, въпреки наложената от властите забрана. Според властите над 200 души са били задържани за „незаконни“ протести.

Турция 1 май
БГНЕС

Полицията се опита да спре около 200-те човека в квартал Гайретепе в европейската част на града, които са искали да стигнат до известния истанбулски площад, въпреки че не са имали разрешение от властите за това.

Турция 1 май
БГНЕС

Протестиращите, предимно представители на леви групи, носеха със себе си антиправителствени плакати и скандираха лозунги срещу президента Реджеп Ердоган. „Да живее Първи май. Не на диктатора!“, гласяха някои от тях.

Турция 1 май
БГНЕС

В същото време няколко хиляди души посетиха празненствата за днешния ден на официално предвиденото за това място в квартал Бакиркьой край международното летище в града. В изявление от кметството на втория по големина турски град съобщиха, че общият брой на задържаните по време на днешните демонстрации е 207 човека.

Турция 1 май
БГНЕС

Съобщава се и за 40 конфискувани коктейла „молотов“, 17 гранати, 176 фойерверки и седем маски. Съобщава се и за един загинал човек, който е починал докато брониран автомобил с водно оръдие, който е трябвало да отиде на протеста, е правел маневри.

Гръцките синдикати отбелязват Деня на труда с 24-часови национални стачки и протести срещу готвените поредни съкращения, за които настояват кредиторите в замяна на отпускането на нови средства. Притискано от своите кредитори в лицето на Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), правителството се съгласи да въведе още 3,6 млрд. евро съкращения за 2019 и 2020 г.

Гърция 1 май
БГНЕС

В същото време се готвят и нови съкращения на пенсиите и данъчните облекчения. Те трябва да бъдат гласувани в средата на месеца, за да може се подпише споразумение за отпускане на нови средства на срещата на финансовите министри от еврозоната на 22 май.

Гърция 1 май
БГНЕС

„Правителството на финансовите помощи и кредиторите изстискват хората и работниците от седем години“, заявиха от синдиката на държавните служители ADEDY преди предвидените за днес демонстрации в Атина и редица други големи градове. Нова обща стачка е подготвена за 17 май.

Гърция 1 май
БГНЕС

БГНЕС