Демократите в САЩ ще имат губернатори в 28 щата
Демократите в САЩ ще имат губернатори в 28 щата / netinfo

Кандидати на Демократическата партия спечелиха надпреварата за щатски губернатори на североизток, на запад и даже на юга на САЩ, като те за пръв път от 12 години насам ще контролират повече от половината от висшите длъжности в изпълнителната власт на отделните щати, предаде АП.

Поредицата победи в Масачузетс, Охайо, Ню Йорк, Арканзас, Колорадо и Мериланд означава, че демократите ще имат свои губернатори в 28 от 50-те щата. Те успяха да запазят и своите губернаторски постове в Айова, Мичиган, Орегон и Уисконсин.

Демократът Девъл Патрик, обявен за победител в Масачузетс, ще бъде първият чернокож губернатор на щата и вторият чернокож щатски губернатор в историята на САЩ. В Охайо демократът Том Стриклънд с лекота надделя над републиканеца Кен Блекуел, а гражданите на щата Ню Йорк избраха демократа Елиот Спицър, бивш генерален прокурор.

Масачузетс и Охайо не са избирали демократ за губернатор от 1986 г., а последният демократ на този пост в Ню Йорк бе избран през 1990 г., припомня АП.

Агенцията отбелязва, че в Колорадо, където на последните три президентски избори вотът бе за републиканците, победител в изборите за губернатор е демократът Бил Ритър.