Дейвид Уелч се срещна в Триполи с либийския зам.-външен министър
Дейвид Уелч се срещна в Триполи с либийския зам.-външен министър / netinfo
Американският помощник-държавен секретар за Близкия Изток Дейвид Уелч се срещна снощи в Триполи с либийския заместник-министър на външните работи Мохамед Саяла, предаде Асошиейтед прес.

Уелч пристигна по-рано вчера на двудневно посещение в Либия – първото си след освобождаването през миналия месец на шестимата български медици, които бяха държани в местни затвори в продължение на повече от осем години.

Тази визита е важна, защото подготвя почвата за друго важно посещение идния месец – на държавния секретар Кондолиза Райс, заяви Саяла след срещата си с Уелч. Либийският заместник-външен министър подчерта, че целта е засилването на двустранните отношения.

Секретарят в либийското министерство на външните работи Ахмад ал Фитури също заяви по-рано вчера, че Дейвид Уелч е в страната, за да подготви бъдещата визита на държавния секретар Кондолиза Райс. Предвидено е американският помощник-държавен секретар за Близкия Изток да разговаря с външния министър Абдел Рахман Шалкам. Уелч ще има срещи и с представители на фондация "Кадафи", ръководена от сина на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам.

След неотдавнашното освобождаване на шестимата български медици Кондолиза Райс каза, че се надява да дойде скоро в Либия.