Дания няма да се извинява повече на инуитите
Дания няма да се извинява повече на инуитите / снимкa: БГНЕС

Датският премиер Андерс Фог Расмусен отказа да поднесе извинения на гренландските инуити, които през миналия век са били насилствено изселени от датската администрация, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Дания и датчаните най-малко не се срамуват от това, което са направили в Гренландия, напротив. Дания направи щедри и грандиозни усилия да развие гренландското общество", каза той в съвместно комюнике в Копенхаген с премиера на местното гренландско правителство Ханс Еноксен.

"Ние сме горди, че тези осъществени усилия могат да послужат за пример на други", подчерта той, обръщайки се към Еноксен. Еноксен от своя страна заяви по повод извиненията на Канада на коренните жители: "Ловците от Туле /Северозападна Гренландия/, които бяха принудени да напуснат земите си през 1953г., за да позволят разширяването на американската база в Туле, получиха извинения". "Има много други гренландци, които бяха насила изселени от селата си, които не получиха извинения и чиито души са все още наранени", подчерта той.

Датското правителство не смята да последва примера на Канада, която тържествено поиска извинение от десетките хиляди местни жители, които насилствено са били изселвани в продължение на десетилетия, принуждавани да живеят в лагери, където са били третирани жестоко. Расмусен припомни, че през 90-те години Дания вече е поднесла своите извинения на ловците от Туле и няма намерение да го прави повече.