Далай лама отмени посещение в Южна Африка заради проблем с визата
Далай лама отмени посещение в Южна Африка заради проблем с визата / снимка: Reuters

Тибетският духовен водач анулира предвиденото си за тази седмица посещение в Южна Африка, тъй като властите не му издадоха виза навреме, съобщи Франс прес, позовавайки се на неговата канцелария.

Далай лама беше поканен от героя на борбата срещу апартейда Дезмънд Туту, който на 7 октомври ще отпразнува 80-ия си рожден ден.

Носителят на Нобелова награда за мир трябваше да изнесе лекция "Дезмънд Туту за мира" на 8 октомври в Кейптаун - събитие, включено в тържествата по случай юбилея на почетния архиепископ. "Негово преосвещенство трябваше да замине за Южна Африка на 6 октомври, но визите още не са издадени", заявиха днес от канцеларията на Далай лама в комюнике, обясняващо анулирането на визитата.

Тибетският духовен лидер е посещавал Южна Африка през 1996 г., когато е приет от тогавашния президент Нелсън Мандела, а после през 1999 и 2004 година. Той обаче не е пътувал до страната, откакто на власт е Джейкъб Зума, който през 2009 г. му отказа виза, за да не разгневи важния икономически и дипломатически партньор на Южна Африка - Китай.

Далай лама настоява за истинска автономия на Тибет под китайско управление. Пекин го смята за опасен сепаратист.