Ивица Дачич
Ивица Дачич / БГНЕС
"На сесията на Интерпол през октомври Косово вероятно няма да бъде прието в тази международна организация", заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич и добави, че ако това стане, той ще подаде оставка.

Като припомни, че 15 държави вече са оттеглили признаването на независимостта на Косово, Дачич заяви, че скоро ще има нови оттегляния, а от 116-те страни, които са признали Косово, ще останат по-малко от 96.

Дачич: САЩ няма да са посредник между Сърбия и Косово

„Това не е мое индивидуално, лично действие. Съгласих се с президента Александър Вучич. И правителството на Сърбия стои зад него. Това е много важно за позиционирането на страната ни, тъй като те не биха настоявали толкова за спиране на оттеглянето на признаването, ако то няма ефект“, каза Дачич.

Предсрочни избори в Косово на 6 октомври

Косово обяви своята независимост през февруари 2008 г. Тя е призната от повечето страни членки на ЕС и САЩ. Косовската независимост стана възможна след войната от пролетта на 1999 г., когато коалицията водена от САЩ спря етническото прочистване на косовските албанци от сръбския режим на диктатора Слободан Милошевич. Сръбската армия беше принудена да напусна областта, която беше поставена под международен контрол.
БГНЕС