/ iStock/Getty Images
Косово ще проведе предсрочни избори на 6 октомври, обяви кабинетът на президента, след като депутатите гласуваха миналата седмица за разпускане на парламента, последвало напускането на премиера.

Президентът Хашим Тачи "реши днес да свика предсрочни избори... и определи датата за неделя, 6 октомври 2019 г.", се казва в изявление на кабинета на президента.

Депутатите разпуснаха парламента миналата седмица след оставката на премиера Рамуш Харадинай, изправил се пред разследване за военни престъпления.

Харадинай, който беше командир на етнически албански бунтовници по време на войната със Сърбия през 1998-99 г., се оттегли през юли, след като беше призован като заподозрян от международните прокурори в Хага.

Специален съд там - който действа съгласно законите на Косово, но е с международни съдии - разследва предполагаеми военни престъпления от косовските партизани по време и след войната със Сърбия.

Руските комици Вован и Лексус погодиха номер на Рамуш Харадинай

Правителството се срина след неговото напускане, а партиите вече започнаха преговори за нови съюзи, докато се подготвят за изборите, които ще бъдат четвърти за Косово след неговата независимост. Новите избори неизбежно ще забавят вече неуспешните разговори за нормализиране на връзките със Сърбия.

Съседите все още имат враждебни отношения две десетилетия след войната, като Белград отказва да признае независимостта, която Косово, бивша провинция, обяви през 2008 г.

И все пак политическото разтърсване може да добави нова енергия към замразените от месеци преговори. Харадинай зае твърда позиция срещу Белград, като прекрати диалога, ръководен от ЕС, след като наложи 100-процентови мита на сръбските стоки през ноември. Той остана твърд пред силния международен натиск за отмяна на митата, за което Сърбия настоява, че е необходимо условие за връщане към масата за преговори.

По-рано този месец западните сили призоваха Сърбия и Косово да възобновят преговорите си "спешно", като призоваха всяка страна да размаха маслиновата клонка.

За Косово това би означавало преустановяване на митата, за което Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия и Италия настояват в съвместно изявление. Те също така призоваха Сърбия да спре "кампанията си срещу Косово за признаване", като се позоваха на усилията на Белград към други държави да оттеглят признаването си на независимостта на Косово. В неделя министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Того е станала 15-та държава, която е оттеглила своето признаване на Косово. Той заяви пред местния телевизионен канал Пинк, че целта е броят на страните, които признават Косово, да се сведе до 97 - по-малко от половината от страните членки на ООН.

Косово оспори някои от тези изявления и осъди "безпрецедентната дипломатическа и пропагандна кампания на Сърбия... за предотвратяване интеграцията на Косово в международната общност".

Външното министерство обвини Русия в подпомагането на усилията на Сърбия, за което Косово твърди, че включва "подкупи, корупционни дела, продажби на оръжие и споразумения за премахване на визи".

Докато САЩ и по-голямата част от Западна Европа признават Косово, Русия и Китай не го правят, което ефективно го изключва от ООН.
БГНЕС