Да бъде създаден Световен конгрес на българите предлага евродепутатът Емил Стоянов

Да бъде създаден Световен конгрес на българите предлага евродепутатът Емил Стоянов
Да бъде създаден Световен конгрес на българите предлага евродепутатът Емил Стоянов / снимка: БГНЕС, архив
Да бъде създаден Световен конгрес на българите предлага евродепутатът Емил Стоянов
58454
Да бъде създаден Световен конгрес на българите предлага евродепутатът Емил Стоянов
  • Да бъде създаден Световен конгрес на българите предлага евродепутатът Емил Стоянов

Да бъде създаден Световен конгрес на българите, който да работи основно за образователни и културни политики за общностите ни зад граница. Тази идея лансира евродепутатът Емил Стоянов пред конференция за проблемите на българите в чужбина, която се провежда в Брюксел. Според евродепутата - организатор на форума, работата по създаването на подобна организация може да започне още през пролетта на следващата година.

„Фактът, че вече българите, живеещи извън страната, надхвърлиха 1 млн. по различните данни ме навежда на мисълта, че е напълно възможно и че вероятно вече сме узрели да решим да създадем такава организация, независимо дали тя ще бъде наречена Световна българска организация или Световен прогрес на българите - това е въпрос на следващо решение. В света има различни подобни организации, но важното в нея е тя да бъде неправителствена, непартийна, така че да могат да участват спокойно максимално широк брой хора, да няма скрупули на различни партийни и конюнктурни пристрастия. Това означава те самите - инициаторите на това нещо, да си изберат ръководство и то да бъде обединено единствено от българската национална кауза, от нищо друго. Тя да бъде водещата. Основно ще прави образователни и културни политики. Това нещо може да бъде финансирано отчасти от републиканския бюджет и отчасти - от частни дарения. Аз съм абсолютно убеден, че ще има много заможни хора, които ще искат да финансират, да участват и да подпомогнат тази много чиста българска кауза", коментира Емил Стоянов.

Идеята за създаването на Световен конгрес на българите пред форума доразви и евродепутатът от групата на либералите Станимир Илчев. Това е начин според него да се унифицират в една структура всички асоциации, сдружения и организации на българите зад граница. Илчев обясни, че подобен орган от типа на световен конгрес може да си партнира с един многопартиен консултативен съвет в България, в който да влизат представители на основните политически сили в страната. Само така би могло на този етап да се осигури вид представителство на емигрантите и те да имат достъп до законодателите в страната, смята евродепутатът.

При откриването на форума тази вечер вицепрезидентът Маргарита Попова, под чийто патронаж се провежда конференцията, подчерта, че диалогът с българите зад граница е основна задача и политиката за тях трябва да се прави не на тъмно в България, а със силен акцент отвън навътре - като държавата чуе първо позициите и исканията на българските емигранти.

Над 200 са българските училища зад граница по данни на организациите на българите в чужбина. Те обхващат около 20 000 ученици, които обаче според сънародниците ни са едва 10 процента от децата, които могат и трябва да бъдат обучавани по български език и култура. Проблемите с образованието и училищата зад граница бяха повод за оживена дискусия в рамките на срещата.

Другата обсъждана тема в първия ден на конференцията е свързана с изборните права на живеещите извън страната българи, както и искането да има избирателен район „чужбина", чрез който те да избират своите представители в българското Народно събрание.