/ БТА
Централното разузнавателно управление на САЩ започна нова кампания за вербуване на информатори от Китай, Иран и Северна Корея, с което допълва успешните според него усилия за набиране на информатори от Русия, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на ЦРУ.

Главната американска шпионска агенция разпространи инструкции на мандарин, фарси и корейски език в профилите си в платформите "Екс", "Фейсбук", "Инстаграм", "Телеграм", "ЛинкедИн", както и в "Дарк уеб" за това как може да се свърже човек с нея по сигурен начин, се казва в изявление на нейния говорител.

"Усилията ни на този фронт бяха успешни в Русия и искаме да се уверим, че индивиди в други авторитарни режими знаят, че ние сме отворени за бизнес", каза още говорителят и добави, че ЦРУ се адаптира към засилените ограничения на държавите и глобалното наблюдение.

Жаждата на ЦРУ за разузнавателна информация нарасна на фона на разширяващото се сътрудничеството на Китай с Русия и Иран и засилването на китайската регионална военна мощ. Русия, Китай, Иран и Северна Корея са известни сред разузнавателната общност в САЩ като "твърди мишени" - държави, в чиито правителства е трудно да се проникне.

ЦРУ започна да вербува информатори от Русия през 2022 г., като публикува текстове на руски език в профилите си в социалните мрежи за това как руснаците да се свържат с агенцията по сигурен начин, последвани през 2023 г. и от видеоклипове.
Светослав Танчев/БТА