Ципи Ливни получи още 2 седмици, за да състави правителство
Ципи Ливни получи още 2 седмици, за да състави правителство / снимка: БГНЕС

Израелският министър на външните работи Ципи Ливни получи още две седмици, за да състави ново правителство, предаде Ройтерс.

Ливни бе избрана миналия месец за нов председател на водещата партия в управляващата коалиция "Кадима", на мястото на подалия оставка поради проблеми с правосъдието премиер Ехуд Олмерт. Тя получи мандат от президента Шимон Перес да състави ново правителство до 28 дни.

Срокът изтече днес, но Ливни не успя да формира кабинет. Затова тя отиде на среща с Перес и му поиска да й даде още две седмици. След срещата, продължила час и 15 минути, президентът изпълни искането й, както и се очакваше.

"Да, на вас ви е необходимо още време... Готов съм да помогна", каза Перес на Ливни, когато я прие в официалната си резиденция в Ерусалим.

Лидерът на "Кадима" увери, че е в състояние да сформира правителство, което да се справи със сегашния период на икономическа нестабилност.

Коментаторите прогнозираха още от самото начало, че Ципи Ливни ще се нуждае от шест седмици, за да състави правителство. След като бе избрана за лидер на "Кадима", тя не успя да постигне споразумение с потенциалните си коалиционни партньори до края на първоначалния 28-дневен период, който й бе предоставен.

Необходимостта от удължаване на срока е показателна за трудностите пред съставянето на стабилно правителство в Израел.

Ако до 3 ноември Ливни не успее да представи предложение за ново правителство пред парламента, Перес може в рамките на три дни да предостави мандат на друг депутат да сформира кабинет до 28 дни. В случай на нов провал Перес може да предостави на новия мандатоносител още 14 дни. Ако и тогава той не успее да сформира правителство, в рамките на 90 дни трябва да се свикат общи избори.

Миналата седмица Кадима (с 29 депутати в парламента) и Партията на труда (19 депутати) подписаха споразумение за коалиция, припомня Франс прес. На път е и споразумение с Партията на пенсионерите, която разполага със 7 места в парламента. Все още има разногласия с другия досегашен коалиционен партньор - партията ШАС, чийто 12 депутати ще позволят Ливни да има мнозинство в 120-членния парламент, съобщва БТА.

От ключово значение е дали Ливни ще успее да убеди дясната консервативна религиозна партия ШАС да се присъедини към правителството. Ако това стане, управляващата коалиция ще има подкрепата на точно половината депутати - 60, достатъчни за да бъдат блокирани евентуалните опити на опозицията за сваляне на кабинета.

А ако успее да получи подкрепата и на други от по-малките партии, Ливни вече ще има по-силен мандат да следва политиката си, в това число да сключи мирно споразумение с палестинците.