Чилийците ще гласуват за президент и на балотаж
Чилийците ще гласуват за президент и на балотаж / снимка: Reuters

Консервативният кандидат за президент на Чили Себастиан Пинера води със значителна преднина на вчерашните избори, сочат официалните резултати от почти пълното преброяване на бюлетините, съобщи Ройтерс. Милиардерът обаче не успява да прехвърли 50-процентната граница и през януари вероятно ще трябва да се яви на балотаж срещу основния си съперник, кандидата на управляващата коалиция, бившия президент Едуардо Фрей.

Пинера печели 44 процента от гласовете срещу 29,6 процента за Фрей при преброени 98 процента от бюлетините от всички изборни секции, отбелязва БТА.

На 17 януари Пинера ще трябва да се изправи на втори тур срещу основния си съперник, кандидата на управляващата коалиция и бивш президент Едуардо Фрей, ръководил страната от 1994 г. до 2000 г. Сега Фрей и Пинера ще се борят за поддръжниците на влиятелния независим кандидат Марко Енрикес-Оминами, който раздели левицата, дезертирайки от управляващата коалиция. На вчерашните избори той финишира трети с 20 на сто от гласовете.

Според анализаторите на втория тур част от избирателите отново ще гласуват "наказателно" срещу управляващата коалиция и ще изберат Пинера. Първото място на Пинера на вчерашните избори вероятно не се дължи толкова на предизборната му платформа, въпреки че в нея има обещания за 6-процентен икономически растеж и по-малък корпоративен данък, колкото на разкола в дълго управлявалата лява коалиция Обединение на партиите за демокрация. Много гласоподаватели смятат, че левицата не е направила достатъчно, за да подобри образованието и здравеопазването и да разпредели милиардите долари от добива на мед чрез социални програми.

Проучванията на общественото мнение сега сочат, че Пинера ще спечели втория тур на изборите и ще стане първият десен президент след близо 20-годишно управление на лявоцентристки правителства.

Себастиан Пинера е авиомагнат, завършил е Харвардския университет. Списание "Форбс" го подрежда на 701-во място в класацията на най-богатите хора в света.