Централна Америка и Африка с най-висок дял на убийства в света
Централна Америка и Африка с най-висок дял на убийства в света / снимка: БГНЕС, архив

Най-голям е делът на хората, станали жертва на убийство, в страните от Централна Америка и Африка, се казва в разпространен днес доклад на ООН. Авторите му посочват, че има ясна връзка между убийствата и равнището на развитие на дадена страна, предаде ДПА.

Миналата година по света в резултат на такива престъпления са загинали 468 000 души, се посочва в доклада на базираното във Виена Бюро на ООН по въпросите на наркотиците и престъпността. Това е първото проучване на агенцията за убийствата в световен мащаб.

36 процента от тези убийства са били извършени в Африка, а 31 процента - в Северна и Южна Америка. 27 на сто се падат на Азия, 5 на сто са били извършени в Европа и един процент в страните от района на Тихия океан.

В западните страни и в Азия има намаляване на убийствата от 1995 година, но в Централна Америка и Карибските страни те се увеличават и според агенцията на ООН днес "доближават до критична точка, посочва БТА.. В Централна Америка един на 50 млади мъже става жертва на насилствена смърт преди да навърши 31 години. Големият брой на убийствата в тази част на света се дължи на наркотрафика, организираната престъпност и широкото разпространение на огнестрелните оръжия, смятат експертите на ООН.

Изследването прави връзка между ниското икономическо развитие и големия дял на убийствата. Авторите му освен това са на мнение, че икономическата криза от 2008-2009 година е довела до увеличаване на броя на убийствата. Този извод важи най-вече за страни като Ямайка и Коста Рика.

Като страни с най-високи показатели за броя на убийства (повече от 35 на 100 000 души) са посочени Гватемала, Белиз, Салвадор, Хондурас и Венецуела. За света средните равнища за миналата година са 6,9 на 100 000 души.

Най-често - в 80 на сто от случаите - жертва на убийство стават мъжете. При жените много голям е рискът те да бъдат убити от член на семейството. В Европа 52 процента от жените, убити през 2008 година, са били убити от роднина, съпруг или бивш партньор.