Бъсеску настоя за оставки на компрометирани министри
Бъсеску настоя за оставки на компрометирани министри / Reuters, архив

Румънският президент Траян Бъсеску призова за отстраняването до 30 април на членовете на правителството, срещу които се водят съдебни дела, за да се ускори приемането на Румъния в Шенген.

Президентът, който управлява с лявоцентрисктото правителство на премиера Виктор Понта, призова също така за бързо номиниране на нов главен прокурор за борбата с корупцията.

"Целта за влизане в Шенген предполага приемането и прилагането на план за действие, съсредоточен върху препоръките, включени в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка", системата за наблюдение на румънското правосъдие от Европейската комисия, пише Бъсеску в писмо до Понта и председателите на двете камари на парламента, цитиран от БГНЕС.

Сред точките в плана за действие, предложен от Бъсеску, влиза "отстраняването на членовете на правителството, които са обект на разследване от съдебните инстанции по наказателни дела". Бъсеску не посочва конкретно нито едно име. В последния си доклад от януари Брюксел подчерта, че Букурещ трябва да постигне още по-голям напредък за оздравяването на съдебната си система и призова министрите и депутатите да бъдат примери за почтеност.

Министърът на транспорта беше призован пред съда по подозрения за съучастие в злоупотреба със служебно положение по корупционна афера. Втори член на правителството, вицепремиерът, отговарящ за администрацията, пък е съден за предполагаемото му участие в измами по време на референдума за сваляне на президента миналото лято.

Бъсеску иска също незабавното номиниране на ръководители на главната прокуратура и на прокуратурата за борба с корупцията, ключови институции в борбата с корупцията, които от няколко месеца са управлявани от временно изпълняващи длъжността.