Българите ще влязат в Европа с кирилицата, Румъния - с Дракула
Българите ще влязат в Европа с кирилицата, Румъния - с Дракула / netinfo

Мнозина българи и румънци все още не знаят дали влизането на страните им в ЕС е повод за радост или за огорчение, пише днес московският в. "Независимая газета" под заглавие "С кирилицата и с Дракула - в Европа".

Политиците и обществеността в двете държави са загрижени за планираните от Брюксел проверки на това как София и Букурещ изпълняват ангажиментите си за реформите, пише изданието. Предвидени са редица санкции, включително намаляване на субсидиите от бюджета на ЕС за България и Румъния. Това засяга

най-проблемните сфери - съдебните реформи и борбата с корупцията, припомня "Независимая газета".

Според "Независимая газета" България и Румъния вече са направили най-важните стъпки. Законодателството общо взето е хармонизирано с европейското. Реализират се проекти и програми на ЕС за регоналното развитие и инфраструктурата. Все още е голямо обаче изоставането по други показатели - примерно по БВП на глава от населението, където двете страни са назад с около 80 години, пише вестникът.

Основният смисъл на предстоящия преход е "капитализмът от латиноамерикански или руски тип да се преоблече с европейски дрехи". До 2013 г. България и Румъния ще получат съответно 15 и 32 млрд. евро кредити от бюджета на ЕС, които ще трябва да усвоят, а засега се усвояват от 5 до 15 на сто. Правителствата трябва да предложат проекти, които отговарят на европейските стандарти, иначе финансирането ще бъде намалено, изтъква изданието.

Какво ще донесат двете държави на Европа освен по един комисар в правителството на Евросъюза, пита се "Независимая газета". Според вестника приносът на българите ще се състои в "тяхното прочуто розово масло и т. нар. българско кисело мляко и, естествено, кирилицата - втората след гръцката нелатинска азбука в ЕС".

Румънците ще влязат в ЕС с прочутата си школа по спортна гимнастика, с цуйката /сливова ракия/ и с мита за Дракула. А двете страни заедно ще донесат на Европа огромен туристически потенциал, подчертава вестникът.

Влизането в Европа ще изисква от румънците и българите също и да се откажат от някои обичаи - например да не колят вече свинете като своите деди, а да ги умъртвяват с електрически ток. Рязко ще бъдат намалени площите за обикновените, не сортови лозя, ще бъде ограничено и производството на домашна ракия, добавя "Независимая газета".