Бъчварова: Има риск България да стане алтернативен маршрут за мигрантите
Бъчварова: Има риск България да стане алтернативен маршрут за мигрантите / БГНЕС, архив

България е поискала да връща на Турция незаконно навлезли мигранти, както това ще може да прави Гърция, ако бъде окончателно прието споразумението между ЕС и Анкара. Това съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Турските граждани ще пътуват без визи до ЕС от юли

Имахме много продуктивен диалог, основният въпрос е как да се осигури по-бързата реадмисия на тези, които биха влезли от Турция в Гърция. Поставих въпроса за това, че ако искаме да гарантираме външните граници на ЕС, трябва да прилагаме същите мерки по българо-турската граница, както по турско-гръцката. Получих за това разбиране и одобрение от колегите, посочи вицепремиерът. Тя изрази надежда тази възможност да бъде включена в окончателния текст на споразумението с Турция.

Евродепутати се опасяват, че мигрантите може да се насочат към България

Министрите са обсъдили възможността за разклоняването на пътя на мигрантите след затварянето на границите през Балканите. С голямо удовлетворение мога да кажа, че всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути, опасността за България, Албания или Италия. Затова всички са на мнение, че трябва да се следи внимателно развитието на ситуацията и да не се допусне такъв луфт. Общото виждане е, че никой няма интерес да се получи алтернативен маршрут, посочи Бъчварова.

Тя съобщи, че България е представила и обосновала искане за допълнителна помощ за охрана на границите, свързана с повече техника и устройства за наблюдение, както и с възможности за подпомагане на спешните действия. Очакваме реакция от Европейската комисия. Имаме много заявки от други държави да ни подпомогнат на двустранна база, добави вицепремиерът.

Балканският маршрут на мигрантите на практика е затворен

По нейните думи, ако има изключително голям натиск по границите, няма държава, която би се справила сама. Вицепремиерът уточни, че са разгледани различни варианти и българските власти са готови със съответните планове. Бъчварова съобщи, че България разполага с капацитет при доста по-засилен миграционен натиск да настани хора в съществуващите приемни центрове. Тя уточни, че засега едва десетина процента от местата в тези центрове са заети. Разчели сме, че разкриването на нови центрове ще ни коства толкова време, колкото да запълним съществуващите центрове, уточни тя. По нейните думи са определени местата за евентуални нови центрове, преговаря се с общинските съвети, където съществуват притеснения. Всичко това е в границите на планирането, ако се случат неблагоприятни събития, поясни вицепремиерът.

Източник: БТА