Буш приканва великите сили да участват в борбата с климатичните изменения
Буш приканва великите сили да участват в борбата с климатичните изменения / netinfo
Американският президент Джордж Буш призова международната общност да участва в конференция за климатичните изменения във Вашингтон на 27-28 септември, предаде Франс прес.

Целта на конференцията, чийто домакин ще бъде държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс, е да се определят дългосрочните цели за намаляване на емисиите на газове с парников ефект.

Освен ЕС и ООН във форума са поканени да участват Китай, Индия, Япония, Канада, Бразилия, Южна Корея, Мексико, Русия, Австралия, Индонезия и Южна Африка, заяви представител на Белия дом.

Буш предложи свикването на такава конференция в края на май, преди срещата на върха на Г-8 в Германия, но тогава подробности не бяха обявени.

В писмото си до поканените Буш ги уверява, че "САЩ се ангажират да работи съвместно с останалите големи икономики", за постигане на споразумение за общата рамки за съкращаване на вредните емисии.

На срещата на Г-8 през юни Буш се договори с останалите лидери за значително, но необвързано с конкретни показатели ограничаване на парниковите емисии и за подписването на ново глобално споразумение, което да разшири и продължи срока на действие на Протокола от Киото след 2012 г., припомня Ройтерс.