Британското правителство одобри текста на проектоспоразумението с ЕС по условията за излизане на Обединеното кралство от общността. Това заяви днес премиерът Тереза Мей след петчасово съвещание с членовете на кабинета си, предадоха световните агенции.
 
"Колективното решение на кабинета е, че правителството трябва да одобри проектоспоразумението", заяви Мей в кратко изявление пред журналисти, което направи на "Даунинг стрийт" 10. "Това е решителна стъпка, която ще ни позволи да постигнем напредък и да финализираме споразумението", добави тя.

ЕС и Великобритания имат чернова за договора за Брекзит

Брекзит
ThinkStock/Getty Images

"Възможностите за избор, които имахме, бяха трудни, особено по отношение на Северна Ирландия", подчерта Мей, цитирана от Франс прес, след което добави, че проектоспоразумението е най-доброто възможно.
 
То ще ни позволи да си върнем контрола върху нашите пари, върху нашите закони и граници, ще сложи край на свободата на движение и ще защити работните места, сигурността и нашия съюз, увери министър-председателката.

Тереза Мей е категорична: Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г.

Тереза Мей
БГНЕС

Твърдо вярвам, с ума и сърцето си, че това решение отговаря в най-голяма степен на интересите на цялото Обединено кралство, каза тя, цитирана от Ройтерс. "Зная, че ни очакват трудни дни и че споразумението ще се гледа под лупа", отбеляза още Мей, която сега трябва да убеди британския парламент да гласува проектоспоразумението. Тя обеща утре да направи изявление пред парламента.
БТА