Бразилия не дава убежище на Сноудън
Бразилия не дава убежище на Сноудън / снимка: БГНЕС, архив

Бразилия не смята да предоставя убежище на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън.

Именно той беше в основата на скандала и обвиненията в шпионаж срещу редица държави от страна на САЩ, а в момента пребивава в Русия.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници в страната.

Сноудън предложи на бразилските власти съдействие в рамките на разследването за електронен шпионаж от страна на САЩ срещу предоставяне на политическо убежище.
Той направи това в отворено писмо, адресирано до народа и властите на страната.

В момента бившият сътрудник на АНС живее в Русия, която му даде временно убежище за срок от една година.

Според агенцията бразилското правителство не е получило официално искане от страна на Сноудън. Неназован източник от Министерството на външните работи посочва, че без формално искане не може да му бъде предоставено политическо убежище, допълва БГНЕС.

Според данните за работата на АНС, оповестени от Сноудън, службите на САЩ са подслушвали президента на Бразилия Дилма Русеф.

Това доведе до охлаждане в отношенията между двете страни. След направените разкритията Дилма Русеф остро осъди шпионажа от страна на САЩ пред Общото събрание на ООН и отмени държавна визита във Вашингтон, планирана за октомври.