Бразилия е открила нов вариант на коронавируса, подобен на този, идентифициран първо в Република Южна Африка, обяви днес Димас Ковас, директорът на държавния институт за биомедицина Бутантан (Butantan), цитиран от Ройтерс.

Заразеният човек не е пътувал до РЮА.

Вчера Бразилия съобщи за рекордните 3780 смъртни случая от КОВИД-19 за едно денонощие.

Здравните експерти са обезпокоени от южноафриканския вариант на коронавируса, като има въпроси доколко ефективни срещу него са досега разработените ваксини. В Бразилия се разпространява и идентифициран в страната вариант, който изглежда допринася за рекордния ръст на заразените в последно време.

Бразилия е втората най-тежко засегната от пандемията държава, като е изпреварвана само от Съединените щати по брой на заразените (съответно 12,664 милиона и близо 30,5 милиона) и на починалите (съответно над 317 хиляди и повече от 551 хиляди).

На този фон бразилският здравен регулатор одобри днес за използване в страната и ваксината срещу КОВИД-19 на белгийската компания Янсен (Janssen) - подразделение на американската Джонсън и Джонсън (Johnson & Johnson).

Ваксинационната кампания в Бразилия започна през януари, като според критиците върви с бавно темпо. В страната се използват препаратите на британско-шведската компания АстраЗенека (AstraZeneca) и на китайската Синовак (Sinovac).
БТА