Близо 80% от жителите на иракски Кюрдистан са гласували на изборите
Близо 80% от жителите на иракски Кюрдистан са гласували на изборите / снимка: БГНЕС

Близо 80 процента от имащите право на глас в иракския автономен район иракски Кюрдистан са гласували на парламентарните и президентските избори, предаде Франс прес. По частични официални данни на избирателната комисия правото си на глас са упражнили 78,5 процента от жителите на района.
       
В трите провинции, влизащи в състава на иракски Кюрдистан - Ербил, Сулеймания и Дахук, избирателната активност е била съответно 79 процента, 74,5 процента и 85,9 процента.
       
Около 2,5 милиона жители на иракски Кюрдистан трябваше да изберат свои президент и 111 депутати в парламента си, отбелязва БТА. За първи път президентът се избира чрез пряк вот. За поста се борят настоящият президент Масуд Барзани и още четирима кандидати. За влизане в парламента битката се води между 24 партии и предизборни коалиции, припомня Франс прес.       
       
Резултатите от изборите от събота ще станат известни едва след няколко дни. Бюлетините от всички части на иракски Кюрдистан ще бъдат докарани в Ербил, главен град на провинция Ербил. После те ще бъдат изпратени в Багдад, където ще бъдат преброени от избирателната комисия.