/ БТА
Избягал в Норвегия бивш командир от руската наемническа групировка "Вагнер" заяви пред Ройтерс, че иска да се извини за това, че се е сражавал в Украйна и е нарушил мълчанието си, за да бъдат изправени пред правосъдието извършителите на жестокости в конфликта.

Андрей Медведев, който прекоси границата между Русия и Норвегия на 13 януари, каза, че е бил очевидец на убийства и малтретиране на руски затворници, отведени в Украйна, за да се сражават на страната на "Вагнер". Двадесет и шест годишният мъж сега иска да получи убежище в Норвегия. "Мнозина ме смятат за негодник, престъпник, убиец", заяви Медведев. "Първо, многократно и отново искам да се извиня и, въпреки че не знам как това ще бъде прието, искам да кажа, че съжалявам", добави той.

Медведев каза, че иска да говори за преживяванията си във войната, за да бъдат "наказани извършителите" за техните престъпления в Украйна. По неговите думи той се присъединил към "Вагнер" през юли 2022 година с четиримесечен договор и през това време станал очевидец как двама души, които не искали да се сражават, били застреляни пред току-що вербувани затворници.

Агенция Ройтерс отбелязва, че засега не е успяла да потвърди твърденията на Медведев от независими източници. Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин, каза, че Медведев е бил част от норвежко звено на "Вагнер" и е "малтретирал затворници". Групировката "Вагнер" не е отговорила веднага на запитване за коментар.

Норвежката полицейска служба, отговорна за разследването на военни престъпления, е започнала да разпитва Медведев за преживяванията му в Украйна. По информация от полицията той е със статут на свидетел.
Владимир Арангелов/БТА