/ ThinkStock/Getty Images
Бразилският съд забрани на уличните артисти в Рио де Жанейро да се представят в метрото, заявявайки, че нарушават "спокойствието" на пътниците.

В решението си от миналата седмица съдът в Рио заяви, че закон, въведен миналата година, който разрешава и регулира изкуството в метрото и влаковете, е "неконституционен".

Федералният сенатор Флавио Болсонаро - най-големият син на бразилския президент, оспори законодателството.

Ремонти и шум у дома през уикенда - само с разрешение на съседите


"Всяко лице трябва да избере, според ценностите и убежденията, вида на изкуството и момента, в който да присъства на представление”, каза съдия Хелено Перейру Нунес в решение, подкрепено от мнозинството в съда.

Пътниците трябва да могат да „упражняват правото си на спокойствие, което не е възможно, когато са изложени на викове и силни звуци от музикални инструменти”, гласи документът.

100 лева глоба, ако тупаме покривката през терасата?

„Под претекст за разпространение на „изкуството“ различни групи практикуват политическа и идеологическа индоктринация“, пише съдията.

Едсон Рамос, представител на групата "Метро Артистс", каза пред АФП, че решението на съда е "произволно, без да се чуе гласът на артистите".

Уличните артисти обмислят подаването на жалба. "Ние не сме там само за да печелим пари, но и да направим нещо положително“, каза певецът Денер Алвес. „Днес един пътник ми каза, че музиката ми е успокоила душата му“, допълни музикантът.

Нова идея: Без фойерверки и алкохол от 22 ч. до 8 сутринта

MetroRio, частната компания, управляваща метрото в града, заяви пред АФП, че ще се съобрази с решението на съда.
 
БГНЕС