/ iStock/Getty Images
Беларуски изтребител принуди екипажа да кацнат принудително
Беларуското министерство на транспорта е създало комисия, която ще разследва отклоняването и приземяването на самолет на авиокомпания "Райънеър" в беларуската столица Минск, и в най-скоро време ще огласи резултатите от разследването си, предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА Новости.

Беларуските власти изпратиха изтребител, принудил самолета на ирландската авиокомпания да кацне в Минск на основание получено съобщение за бомбена заплаха на борда, оказала се фалшива. Властите свалиха от самолета и задържаха критикуващ правителството журналист, посочва Ройтерс.

Беларус обяви, че е действала законно като е прехванала граждански полет след заплаха за бомба, отхвърляйки обвиненията на европейците, че Минск е отклонил самолета, за да арестува опозиционер на борда, предаде Франс прес.

Няма никакво съмнение, че действията на нашите компетентни органи са били в съответствие с международните правила, отбеляза Министерството на външните работи на сайта си, отхвърляйки "неоснователните обвинения" на европейски държави, обвинени от Минск, че политизират инцидента.

Този инцидент трябва да се разглежда от гледна точка на сигурността, отбелязва министерството, имайки предвид бомбената заплаха, довела вчера до кацането в Минск на самолет на "Райънеър", пътуващ от Гърция за Литва, и двете - членки на ЕС.

Литва започва разследване за тероризъм заради отклоняването на самолет в Минск

Беларуският департамент по авиацията към транспортното министерство заяви, че неговите авиодиспечери са дали "препоръки" на екипажа на самолета на "Райънеър", който неочаквано е бил отклонен към Минск, а не са го принуждавали да кацне, използвайки заплахи.

Беларуското външно министерство е готово да допусне посещение на експерти, ако е необходимо, за разследване на отклоняването на пътническия самолет и да им покаже данни.
Следственият комитет на Беларус съобщи, че е започнал наказателно производство за фалшив сигнал за заложена бомба, допълва РИА.

Инцидентът беше остро осъден от Европа и САЩ.
БТА