Президентският самолет с Ленин Морено кацна аварийно във Вашингтон
Президентският самолет с Ленин Морено кацна аварийно във Вашингтон / iStock/Getty Images
Литовската прокуратура съобщи, че започва криминално разследване на принудителното отклоняване на полет на "Райънеър" (Ryanair), предаде Ройтерс.

Обвиненията включват отвличане на самолет за терористични цели и третиране на хора в нарушение на международни договори. Литовският премиер Ингрида Шимоните каза пред репортери, че няколко души, пътували със самолета, са били помолени да дадат показания при пристигането във Вилнюс.

"Безпрецедентната ситуация трябва да бъде разследвана щателно", каза тя пред журналисти, след като се срещна с пътниците от самолета.

САЩ и ЕС призоваха за санкции и забрана на полетите над Беларус след инцидента в Минск

Литовският външен министър заяви, че е обсъдил случая с помощник-държавния секретар на САЩ Филип Рийкър, призовавайки за силен отговор от Запада на безпрецедентния акт. "По време на разговора бе заявено, че това безпрецедентно събитие трябва да получи силен трансатлантически отговор", заяви Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Ройтерс.

Вилнюс възнамерява да предложи значително разширяване на санкциите във връзка с инцидента с отклоняването и принудителното кацане в Минск на самолета на Ryanair, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, включително обявяване на въздушното пространство на Беларус за небезопасно за търговски полети, заяви пред журналисти вчера президентът на балтийската република Гитанас Науседа.

Той настоя за освобождаването на Роман Протасевич, който след кацането в Минск бе задържан от правоохранителните органи на Беларус. Опозиционерът, един от основателите на телеграм-канала Nexta ("Нехта"), издирван от беларуските власти, от известно време живее в Литва с издадена национална виза, допълва ТАСС.

"Ако не бъде освободзен, ще има сериозни санкции срещу режима, включително признаване на въздушното пространство на Беларус за небезопасно за гражданската авиация, а самолетите на беларуската национална компания"Белавиа" ще се лишат от правото да кацат на летищата на страните от ЕС и НАТО, заяви Науседа. "Посред бял ден беше извършен акт на държавен тероризъм", заяви президентът и настоя за международно разследване.
БТА