Бекет призова Иран да позволи достъп до задържаните британски моряци
Бекет призова Иран да позволи достъп до задържаните британски моряци / netinfo

Министърът на външните работи на Великобритания Маргарет Бекет призова Иран да позволи достъп до задържаните британски моряци и морски пехотинци, за да се установи дали са в добро състояние, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Асошиейтед прес.

Бекет отправи призива си в Анкара, където пристигна на официално посещение.

Британската външна министърка настоя, че 15-те моряци и морски пехотинци са пленени в иракски води и добави, че страната й прави всичко възможно за тяхното освобождаване.

Бекет заяви, че ще се радва, ако Турция, която поддържа добри отношения с Техеран, помогне за решаването на случая, се добавя в съобщението на Анадолската агенция.

Иран заяви, че няма намерение да разменя задържаните британци за иранци, арестувани в Северен Ирак, и уточни, че ги разпитва, за да установи дали умишлено са навлезли в ирански води.

Маргарет Бекет пристигна в Анкара за разговори във връзка с желанието на Турция да се присъедини към ЕС и за преговори за Ирак и Иран. Тя ще разговаря утре с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър Абдуллах Гюл, преди да продължи за Инстанбул, където ще се срещне с държавния министър за отношенията с ЕС Али Бабаджан.