/ Gulliver/Getty Images
Беше ползотворна, но и бурна година за Грета Тунберг. Активистката за защита на климата събра хиляди млади хора по целия свят, произнесе страстна реч по време на срещата на ООН и получи куп индивидуални награди.

Бащата на Грета Тунберг разказа как дъщеря му е станала ековойн, каквато е сега.

Изказвайки се по програмата на BBC Radio 4 Today, актьорът Сванте Тунберг заяви, че Грета е страдала от депресия в продължение на "три или четири години", преди да започне да пропуска часовете в петък, за да протестира срещу изменението на климата през 2018 г.

Той каза, че поради депресията, тя спряла да говори и отказала да яде. Сванте започнал да прекарва повече време с Грета и по-малката ѝ сестра Беата в дома им в Швеция.

14-годишната Беата е диагностицирана с хиперактивност с дефицит на вниманието, синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство. Тя вече е борец за феминистката кауза и амбициозна певица. Грета има и Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство, но тя посочи аутизма си като "свръхсила", а не като тежест.

Съпругата на Сванте, известната оперна певица Малена Ерман, анулира договорите си, за да може да бъде заедно с останалата част от семейството, каза той.

Кралица Елизабет II с коледно послание в подкрепа на младите екоактивисти като Грета Тунберг

Когато започнаха да разглеждат въпроса за изменението на климата, Грета разви интерес към решаването на проблема.

Сванте Тунберг разказа, че е нарекла родителите си „огромни лицемери“ за това, че не вземат достатъчно сериозно проблема с климата.

Въпреки благоприятното отразяване в медиите и признанията на западните политици и културни дейци, Грета не успя да спечели всеобщо признание, тъй като мнозина я нарекоха жертва на насилие над деца или предположиха, че тя е манипулирана.

Сванте каза в предаването, че смята, че е "лоша идея" Грета да отиде на "фронтовата линия" в борбата срещу изменението на климата, но поясни, че дъщеря му се справя с критиките "невероятно добре".

В края на дългите четири месеца, в които момичето пътуваше от Европа до Америка и обратно, както и изявите ѝ на срещата на върха на ООН за климата в Ню Йорк и климатичната конференция в Мадрид, Грета се завърна в Швеция и възобнови протестите си в петък.

Баща ѝ каза, че се надява нещата да станат „по-малко интензивни“ за семейството и добави, че вярва, че Грета „наистина иска“ да се върне в училище.

Той придружаваше Грета на нейните трансатлантически пътешествия, но каза, че няма да има нужда да го прави, тъй като на 17 януари тя навършва 17 години.

Ако тя има нужда от мен там, ще се опитам да го направя“, казва той, „но мисля, че тя все повече и повече ще се справя сама, което е чудесно“.
БГНЕС