Барак Обама заяви, че в САЩ все още има расова дискриминация
Барак Обама заяви, че в САЩ все още има расова дискриминация / снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама заяви, че расистката буря, която доведе до отстраняването на служителка от афроамерикански произход от министерство на земеделието, е „изкуствен конфликт", създаден от медиите. Той призна, че администрацията му е реагирала прибързано с уволняването й, предаде АП.

В интервю за ток-шоуто „Дъ Вю" на телевизия Ей Би Си, Обама каза, че принудителната оставка на Шърли Шеръд показва, че расовото напрежение все още съществува в Америка. „Все още има неравнопоставеност, все още има дискриминация", каза Обама, който е първият чернокож президент на САЩ. „Но сме отбелязали напредък", добави той. Шеръд бе принудена да подаде оставка, след като консервативен уебсайт публикува видеозапис, в който тя прави расистко изявление. Шеръд каза, че думите й са били извадени от контекста. След разкриване на цялото изказване министърът на земеделието Томас Вилсак се извини и й предложи нова позиция във ведомството.

Обама стовари по-голямата част от вината върху медийната култура, която според него търси конфликт и не винаги представя фактите правилно. Той добави обаче, че много хора са реагирали прекомерно, включително служители на неговата администрация.

Случаят Шеръд създаде още един проблем за правителството на Обама, което вече е обременено от бавните темпове на икономическото възстановяване, войните в Ирак и Афганистан, и петролния разлив в Мексиканския залив, отбелязва АП. Въпреки че призна, че САЩ преминават през труден период, откакто той зае своя пост през януари миналата година, американският президент заяви, че остава оптимист за посоката, в която върви страната, посочва БТА. „Това, което е удовлетворително, е просто да видя колко издръжливи са американците", отбеляза той.

 Това бе първата поява на действащ американски президент в дневно ток шоу, отбелязва АП.