Барадей: Само санкции няма да решат спора за ядрената програма на Иран
Барадей: Само санкции няма да решат спора за ядрената програма на Иран / netinfo

Само със санкции няма да бъде разрешен спорът с иранската ядрена програма, каза на конференция днес в Лондон директорът на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей.

Според него западните държави трябва да протегнат ръка на Иран, за да го убедят да се откаже от обогатяването на уран. "Иран се чувства несигурен. Иранците живеят в съседство с държави, които не са от най-приятелски настроените", каза Барадей, като припомни, че Русия и Пакистан имат ядрени оръжия.

Той подчерта, че иранците трябва да бъдат успокоени, че тяхната сигурност ще бъде гарантирана, а не да им се налагат санкции.

Утре във Виена Мохамед ел Барадей ще се срещне с главния ирански преговарящ по ядрените въпроси Али Лариджани. По-късно тази седмица Барадеи трябва да докладва дали Техеран е прекратил обогатяването на уран и е спазил по този начин 60-дневния срок, наложен му в резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Барадей прогнозира, че вероятно срещу Техеран ще бъдат взети по-строги санкции, ако не е изпълнил изискванията на резолюцията.