Австрия ще загуби милиарди евро, ако затвори ски курортите си заради пандемият
Австрия ще загуби милиарди евро, ако затвори ски курортите си заради пандемият / IStock
Изискването на италианското правителство ски курортите да останат затворени до средата на януари и решението на германския кабинет сезонът да не започва преди 10 януари и да постигне уеднаквяване на мерките за всички държави от ЕС са повод за коментари в австрийските медии днес, съобщава кореспондентът на БТА във Виена.

Меркел иска от ЕС да затвори ски курортите заради COVID-19

Тези решения срещат неразбиране от страна на австрийското правителство и туристическите организации, за които зимният туризъм е от изключително значение за запазване на икономическата стабилност.

Министърката на туризма Елизабет Кьостингер посрещна с неразбиране италианското решение. Гернот Блюмел, министър на финансите, поиска от ЕС да поеме загубите от евентуалното затваряне на ски курортите до средата на януари. Изчисленията сочат, че те ще възлязат на около два милиарда евро.

Преждевременното приключване на зимен сезон 2019/2020 в средата на март предизвика намаляване на нощувките с 18 процента в сравнение с предишния сезон, каза Блюмел. Дори ски курортите да отворят само за австрийски туристи, това ще е свързано с големи загуби. Консултантска група е изчислила, че в такъв случай загубите ще възлязат на 45 процента, което е загуба на оборот от около един милиард евро.

Вестник "Щандард“ отбелязва, че докато президентът на Франция Еманюел Макрон счита за невъзможно отварянето на френските ски курорти преди средата на януари, според осведомени кръгове от Брюксел като противници в Европейския Съвет на този възглед се споменават Словакия, Словения, Швеция, Полша и Испания.

Оръдията за изкуствен сняг в Пампорово заработиха

От своя страна Европейската Комисия се въздържа от заемане на позиция.

ЕС не може да затвори ски районите, както подчертава специалистът по европейско право Валтер Обвексер, той може да подкрепя и координира въпроси на здравеопазването на държавите членки, без да създава правила. Искането за финансово обезщетяване няма нито прецедент, нито юридическа основа. ЕС обаче не се нуждае от юридическо основание, за да плати суми за обезщетение.

Държавите членки могат да се споразумеят да подкрепят финансово държавите със ски туризъм, които се лишават от сезона, за да бъде запазено здравето на хората. Открит остава въпросът дали ще бъде постигнат консенсус.

Фондът за възстановяване, дотиран със 750 милиарда евро, може да бъде използван за изплащане на обезщетения на затворените ски курорти. Средствата в него са предназначени за дигитализация, опазване на околната среда и икономически растеж.

Ски сезонът започва с нови правила заради Covid-19 (ВИДЕО)

ЕС обаче има различни фондове, от които може да бъдат разпределени суми, подчертава Обвехер. Европейският бюджет и възстановителният фонд обаче все още не са приети, тъй като Унгария и Полша наложиха вето и докато не бъде приет новият бюджет, ЕС трябва да се справя месец след месец с една дванайсета от стария, което би затруднило бързото изплащане на помощни средства за засегнатите ски райони, коментира специалистът.

Подчертава се и опасността от затварянето на ски районите да спечели Швейцария, където вероятно сезонът ще започне още през декември и предвид понижаващия се брой на заразените, предупрежденията за пътуване в Швейцария е възможно да отпаднат още преди Коледа.

Мерките в зимните курорти: С маска на опашката за лифта и в кабинката

Мнението на Ева Шернхамер, ръководителка на Епидемиологията във Виенския медицински университет, цитирана от "Щандард“, е , че ако бъде приложена успешно концепция срещу разпространяване на заразата, както това стана на Залцбургския фестивал през лятото, няма пречка за откриване на ски сезона.

Броят на скиорите обаче трябва да се ограничи, за седалковите лифтове и за чакащите на опашки трябва да съществуват строги правила. Вече е ясно, че няма да бъдат отворени баровете и дискотеките, допринесли миналия сезон за разпространението на коронавируса. "Ски спортът ще има нови правила", заключава Шернхамер.

Очаквана беше реакцията и на туристическите организации в Австрия. В провинция Щирия мнението на операторите на ски лифтовете бе за бързо откриване на сезона, мненията от страна на Италия и Бавария, граничещата с Австрия германска провинция, чийто министър-председател се обяви срещу туристически пътувания в Австрия, срещат пълно неразбиране.

Вицепрезидентът на Австрийското обединение на хотелиерите Валтер Файт заяви, че италианската позиция е необмислена. Тирол предлага "внимателно откриване" на сезона, в Залцбург желанието е ски лифтовете да заработят няколко дни преди Коледа. Петер Хакер, отговарящ за здравеопаззването във Виена, споделя становището на много държави около Австрия, които казват, че тази година няма да има ски туризъм.