/ ThinkStock/Getty Images
Австралия заяви, че обмисля да предложи убежище на жителите на Хонконг, които желаят да напуснат бившата британска колония заради наложения от Пекин нов закон за националната сигурност, предаде Франс прес.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че положението в Хонконг е много обезпокоително и обяви, че правителството му обмисля "много активно" да предложи да приеме жителите на този китайски регион.

Великобритания обяви, че разширява правата за имиграция на жители на Хонконг

На въпрос от журналист дали Австралия би предложила някаква форма на убежище на хонконгците Морисън отговори утвърдително. Той каза, че тази мярка ще бъде бързо разгледана от правителството му и намекна, че ще бъде приета.

Вчера британското правителство съобщи, че разширява обхвата на правото на имиграция за жителите на Хонконг и заяви, че наложеният от Китай нов закон за националната сигурност е явно нарушение на автономията на територията.

Първи арест в Хонконг по силата на новия закон за сигурността

През 1997 г. Великобритания върна Хонконг на Китай при условие, че бившата й колония ще запази някои свободи, както и съдебна и законодателна автономия в продължение на 50 години.

Приетият във вторник вечерта закон предвижда наказания за сепаратизъм, тероризъм, подривна дейност и чуждестранна намеса в китайската автономна територия.
БТА