/ БГНЕС
Британското правителство обяви днес, че разширява правата за имиграция на жители на Хонконг, тъй като новият закон за националната сигурност, наложен от Китай на бившата британска колония, представлява "грубо нарушение" на неговата автономия, предаде Франс прес.

Много внимателно проучихме текста на този закон за националната сигурност след обнародването му снощи, каза пред журналисти британският министър на външните работи Доминик Рааб.

Първи арест в Хонконг по силата на новия закон за сигурността

Рааб определи закона като "грубо нарушение на автономията на Хонконг и пряка заплаха за свободите на населението му". Законът нарушава по очевиден и сериозен начин общата декларация, подписана през 1984 г. от Обединеното кралство и Китай, изтъкна той.

Декларацията откри пътя към връщането на територията от Лондон на Пекин през 1997 г.

Китай прие закона за националната сигурност на Хонконг, ЕС го осъди

Британският премиер Борис Джонсън обяви днес пред депутатите, че страната ще изпълни обещанието си са разшири правата за имиграция на жителите на Хонконг. "Точно това ще направим", каза той.

Правителството на Джонсън ще направи по-благоприятни условията за издаване на британски паспорти на жители на отвъдморски територии. Техните притежатели ще имат право да отидат да живеят в Обединеното кралство, като по този начин ще бъде улеснен достъпът им до получаване на британско гражданство.

Китай ще отвърне на действията на САЩ за Хонконг

Около 350 000 души от отвъдморски територии притежават британски паспорт - число, което се е удвоило от началото на протестите в Хонконг миналата година. 2,9 милиона други жители на бившата британска колония, всъщност всички, родени преди 1997 г., имат право да получат такъв документ.
БТА