Атака срещу летището в Кандахар, не са ранени български военни
Атака срещу летището в Кандахар, не са ранени български военни / снимка: Guliver/Getty Images

Няма пострадали български военни при престрелката между талибани и силите за сигурност в афганистанския град Кандахар. От Министерство на отбраната съобщиха, че българският контингент е далеч от мястото на нападението и е в безопасност.

Часове наред между афганистански войници и ектремистите снощи се водиха тежки сражения в района на летището в Кандахар, където е разположен и контингент от български военносужещи.

По последни данни в няколкочасовата ожесточена престрелка са загинали най-малко 9 души, а 15 са ранени. От Министерство на отбраната съобщиха, че районът на атаката е различен от дислокацията на българските военнослужещи и при обстрела на летище „Кандахар" и водената извън него престрелка пострадали българи. Към 24.00 ч. местно време (22.30 ч. българско време) ситуацията е напълно овладяна и базата е преминала към нормален режим на дейност.

Български военни изпълняват мисии в Афганистан от 13 години. Сегашният контингент, който е от 110 души, замина преди броени дни. В Афганистан България е част от международната операция на НАТО "Решителна подкрепа".

Летището е било щурмувано в късния следобед от тежковъоръжени талибани, които пробили първия портал на комплекса и се барикадирали в сграда на бивше училище. Оттам обстрелвали жилищни блокове и база, в която са разположени афганистански и натовски войници. Престрелката е приключила към 23.00 часа местно време. Точният брой на нападателите не е известен.

Вчера двама талибански бойци бяха застреляни при опит да нападнат полицейски участък в същия град.

Нападенията бяха извършени ден преди афганистанският президент Ашраф Гани да посети Пакистан, за участие в конференция, на която се очаква да бъде направен нов опит за мирни преговори между Кабул и талибаните.