АСЕАН иска да помогне за подновяване на преговорите с КНДР
АСЕАН иска да помогне за подновяване на преговорите с КНДР / снимка: БГНЕС

Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия /АСЕАН/ иска да помогне Северна Корея да се върне на масата на преговорите и смята, че регионална среща следващия месец може да допринесе за това, съобщи премиерът на Тайланд Абхисит Веджаджива, цитиран от Асошиейтед прес.
   
Веджаджива каза, че високопоставени служители от започналата среща на върха Южна Корея-АСЕАН работят върху декларация, призоваваща за мир и сигурност в региона и демонстрираща желанието на организацията да помогне по въпроса за Северна Корея.
   
"Очевидно искаме всички да спазват резолюциите на ООН," каза той в кулоарите на срещата.
     
Северна Корея и пет други страни, преговарящи по ядрената й програма в шестстранните разговори, които сега са в застой, ще се срещнат на регионалния форум на АСЕАН следващия месец. Във форума, насрочен за 23 юли в Тайланд, ще участват освен 10-те членки на организацията, също Индия, Пакистан, Австралия, Европейския съюз и други.
      
"Ще направим всичко по силите си, за да може преговорите да бъдат подновени" каза тайландският премиер, чиято страна е ротационен председател на АСЕАН.
   
При откриването на срещата южнокорейският президент И Мюн-бак отправи критики към Северна Корея, че с ядрените си опити заплашва световния мир и стабилност и пречи на усилията да се предотврати разпространяването на ядрени оръжия.
   
И Мюн-бак покани лидерите от АСЕАН да отбележат 20-ата годишнина от отношенията на асоциацията с Южна Корея и да обсъдят как да разширят икономическото сътрудничество. Но севернокорейската тема явно ще преобладава на двудневната среща, посочва АП, цитирана от БТА.
       
В АСЕАН членуват Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианма, Филипините, Сингапур, Виетнам и Тайланд.