Асандж: Ако ме арестуват, в интернет отиват свръхсекретни материали
Асандж: Ако ме арестуват, в интернет отиват свръхсекретни материали / Reuters

Докато швейцарска банка обмисля дали да закрие сметка на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, той предупреждава, че ако бъде арестуван или ако уебсайтът му бъде окончателно закрит, в интернет ще бъдат публикувани свръхсекретни материали, които засягат интересите на САЩ и други страни.

Говорителят на банка "Поустфайненс" Марк Андрий заяви, че за да се запази сметката, Асандж трябва да докаже, че е получил право на пребиваване в Швейцария, притежава имот или има бизнес в страната.

"Уикилийкс" събира дарения за така наречения "Фонд за защита на Джулиан Асандж". Две други сметки - едната в Исландия, другата в Германия, също приемат дарения за сайта по други линии.

През последната седмица "Уикилийкс" получи потенциален удар по финансовото си бъдеще, след като сайтът за онлайн-разплащания "Пейпал" закри сметката му. Самият Асандж е подложен на силен натиск заради публикуването на стотици хиляди поверителни документи.

Освен това Швеция го обяви за издирване чрез Интерпол по подозрение в сексуален тормоз на две жени. Адвокатът на Джулиан Асандж заяви, че предявените на неговия клиент от шведското правосъдие обвинения са политически трик, дирижиран от представители на шведските власти, може би по искане на Съединените щати, предаде ДПА. Не убягва от моето внимание, че Швеция бе една от онези блюдолизнически държави, които са използвали свои ресурси и обекти за тайни полети на ЦРУ за транспортиране на заподозрени терористи, каза адвокатът Марк Стивънс пред Би Би Си. Стивънс посочва, че Асандж продължава да се безпокои за своята сигурност.

Междувременно създателят на Уикилийкс предупреждава, че ако бъде арестуван или ако уебсайтът му бъде окончателно закрит, в интернет ще бъдат публикувани свръхсекретни материали, които засягат интересите на САЩ и други страни. Това пише лондонският вестник "Сънди таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС. Според "Сънди таймс" Асандж притежава непубликувани досега видеоматериали, на които личат последиците от въздушни удари на САЩ в Афганистан с много цивилни жертви, документи за затвора за предполагаеми терористи в базата "Гуантанамо", както и компрометираща информация за американската банка "Банк ъв Америка" и британската петролна компания "Бритиш петролиъм". Част от тези материали вече пребивават в световната компютърна мрежа в кодирана форма. Австралиецът Асандж твърди, че в момента на евентуалния му арест в мрежата ще постъпи "ключ", който ще даде свободен достъп до свръхсекретните материали. ИТАР-ТАСС посочва, че според британски медии може да се очаква Джулиан Асандж, който понастоящем живее в югоизточно предградие на Лондон, да бъде арестуван през следващата седмица.

"Уикилийкс" призова също така интернет потребителите да създават негови огледални сайтове, за да може съдържанието му да остане онлайн, предаде Франс прес. "За да е невъзможно да бъде заличен "Уикилийкс" от интернет, ние имаме нужда от вашата помощ. Ако имате сървър, който хоства интернет сайт, и ако искате да заделите част от своите ресурси за хостване на "Уикилийкс", можете да ни помогнете", пише сайтът. "Уикилийкс" коментира темата и в своя профил в "Туитър": "Уикилийкс" контраатакува. Колкото повече ни режете, толкова по-силни ставаме."

От няколко дни сайтът е обект на кибератаки, които на няколко пъти блокираха изцяло достъпа до него и го принудиха да намери нови уеб адреси. Още вчера "Уикилийкс" имаше стотици огледални сайтове.