Архиепископът на Варшава призова за разбиране
Архиепископът на Варшава призова за разбиране / netinfo

Новият архиепископ на Варшава Станислав Велгус призова да се прояви разбиране във връзка с неговото признание, че е имал контакти с тайните служби на комунистическия режим в Полша, предаде ДПА.

"Днес стоя на прага на варшавската катедрала, обременен с мисълта, че последните дни са голямо изпитание не само за мен, но и за вас", подчерта Велгус в послание, прочетено на днешните служби във всички църкви в страната. Писмото бе разпространено в навечерието на предстоящото утре ръкополагане на 67-годишния бивш епископ на Плоцк за архиепископ на полската столица.

Около личността на Велгус се разгоря спор, след като полски медии публикуваха преди две седмици твърдения, че той е бил информатор на тайните служби на бившия режим в продължение на 20 години, отбелязва ДПА.

Бившият архиепископ на Плоцк отхвърли обвиненията, че е шпионирал, но призна, че е имал контакти със службите, които са били враг на Църквата, а мотивът му за това бил да получи разрешение да пътува в чужбина. "По онова време имах желанието да продължа следването си, което бе важно за мен и се въвлякох в това без да проявя нужната предвидливост, кураж и решителност, за да прекъсна тези контакти", обяснява той в посланието си.

Велгус подчертава още в текста, че е разказал за този период от живота си на папа Бенедикт Шестнайсети и на съответните власти във Ватикана.

Италианският вестник "Република" пише, че Католическата църква е смутена и ядосана от случая. Някои членове на Римската курия са изразили безпокойство, че аферата може да навреди на репутацията на папата. Полските представители поискаха Станислав Велгус да се оттегли, отбелязва ДПА.

Официално Ватикана съобщи преди няколко дни, че е разследвал подробно живота на Велгус преди да реши да го назначи за архиепископ на Варшава. "Това означава, че Светият отец има най-голяма вяра в Станислав Велгус", подчерта в свое изявление Католическата църква.