/ БГНЕС
Турция неутрализира хиляди бойци на Ислямска държава
За 8 години САЩ не можаха да спрат войната в Сирия. Най-голям принос за разрешаването на конфликта имат Русия и Турция, заяви Исмаил Сафи – член на Съвета по сигурността и външната политика в администрацията на турския президент.

Турция неутрализира хиляди бойци на Ислямска държава.

„Първоначално заедно с Русия решихме проблемите на запад от Ефрат, сега на изток. Подписаното в Сочи споразумение е в полза на всички страни”, подчерта Сафи.

Той направи своето изказване по време на представянето на книгата на Евгений Примаков „Конфиденциално: Близкият Изток на сцената и зад кулисите” в Анкара.
Русия и Турция подписаха в Сочи меморандум за разбирателство, съдържащ 10 точки, свързани с урегулирането на ситуацията в Северна Сирия. Той предвижда разполагане на руска военна полиция и сирийски гранични служби в зоната извън територията на военната операция „Мирна пролет” по границата с Турция.

Военните ще си съдействат при извеждането на кюрдските отряди и техните въоръжения на 30 км от сирийско-турската граница, като операцията трябва да приключи до 150 часа. От този момент ще започне съвместното руско-сирийско патрулиране в дълбочина от 10 км на запад от границата и на изток от района на операцията на Турция. Извън обхвата остава само град Камъшлъ.