Анкара няма да може да приеме повече от 100 000 сирийски бежанци
Анкара няма да може да приеме повече от 100 000 сирийски бежанци / снимка: Reuters

Турция няма да може да приеме повече от 100 000 сирийски бежанци на своя територия и създаването на буферна зона може да се окаже наложително, заяви турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу в коментар пред в."Хюриет", цитиран от АФП.

Ако броят на бежанците нарасне до 100 000, ние няма да можем да ги приютим в Турция. Ще трябва да ги посрещнем на сирийска територия, е посочил Давутоглу. Турският външен министър е предложил в този случай ООН да създаде бежански лагери в границите на Сирия, за да задържи бежанската вълна. Давутоглу е заявил, че Турция ще участва в министерска среща в Съвета за сигурност на ООН на 30 август, организирана от Франция, на която ще бъде разгледана ситуацията в Сирия и в съседните страни, предава БТА. Той се надява, че на тази среща ще бъде взето решение.

Русия и Китай три пъти наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на резолюции, заплашващи със санкции режима на Башар Асад, припомня АФП.

Притокът на сирийски бежанци към Турция рязко се засили през последната седмица заради офанзивата на сирийската армия и боевете в района на Алепо, като достигна 70 000 души. Турските власти започнаха в края на миналата седмица да раздават помощи на бежанците на сирийска територия, които са принудени да чакат за влизане в Турция.

По-рано Турция предложи създаване на буферна зона на границата си със Сирия, но засилването на притока на сирийски бежанци я кара да се опасява от повторение на кошмара от войната в Залива през 1991 г., когато 500 000 иракски кюрди са струпаха в района на турско-иракската граница, отбелязва АФП.

Междувременно стана ясно, че според Франция са необходими преговори с Русия, за да бъде задушен финансово режимът на Башар Асад в Сирия, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс. По думите му, сирийският лидер харчи за войната в страната си един милиард евро месечно, предаде Франс прес. "Опитваме се да го "стиснем за гърлото" по всички възможни канали", заяви министърът пред радио Ер Те Ел, като изтъкна по-специално значението на "финансовия канал".

Асад изразходва за военни действия близо един милиард евро месечно и финансовите му резерви изтъняват, подчерта Фабиюс. "Пресметнато е, че ще му стигнат само за няколко месеца, освен ако не получи подкрепа от Русия и Иран. Тъкмо затова трябва да се водят и дискусии, поне с Русия", уточни френският държавник. Досега Русия и Китай се противопоставяха в ООН срещу всички мерки за принуда спрямо сирийския режим, по-специално в сферата на санкциите, припомня АФП.

Като разкритикува отново "нехуманния режим в Сирия, оглавяван от касапин", Фабиюс потвърди, че Франция няма намерение да действа с военна сила в Сирия извън рамките на евентуална международна операция, независимо дали е на ООН или на НАТО. Той отново отхвърли възможността за доставки на оръжия за въстаниците, при положение че Франция е обвързана с оръжейното ембарго на ЕС. Някои държави доставят оръжия на режима в Дамаск като Русия и Иран, други - на опозицията, главно арабски страни, отбеляза Фабиюс и уточни, че Франция снабдява сирийските опозиционни сили само с несмъртоносни средства.

Шестнайсет души, сред които осем цивилни, са убити тази сутрин в Сирия. В Дамаск и Алепо избухнаха нови битки, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. Вчера, през първия ден от тридневния празник Айд ал Фитр, бележещ края на Рамазана, в Сирия загинаха най-малко 84 души: 28 цивилни, 22 въстаници и 34 войници, посочват правозащитниците.

"Тримесечните смъртоносни атаки на кървавия режим" срещу южния град Херак "възпрепятстват доставките на храна и медикаменти, предизвикват хуманитарна катастрофа", заяви в комюнике опозиционният Сирийски национален съвет, като призова за намеса на международните организации. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи за десетки убити и ранени при нов обстрел на града тази сутрин; според организацията е възможно скоро да последва танкова атака.

Битки между сили на режима и въстаници избухнаха малко след полунощ в южни и западни квартали на Дамаск и се чуха силни експлозии, отбелязват правозащитниците, които събират данни от местни активисти и очевидци. Точно месец след началото на боевете за северния град Алепо днес се водят битки в тамошния квартал Сулейман ал Халаби, над който кръжат хеликоптери. Междувременно армията обстрелва други части на града, по-специално райони от квартала Салахедин, който все още е в ръцете на въстаниците. Междувременно в село Ал Тал край столицата, обстрелвано и превзето миналата седмица от сили на режима, са открити 16 трупа, добавя Сирийският център за наблюдение на човешките права, съобщил тези дни, че страховитите находки от този род все повече се множат.