Ангела Меркел призова за борба срещу германската крайна десница
Ангела Меркел призова за борба срещу германската крайна десница / netinfo

Германският канцлер Ангела Меркел днес призова всички смели демократи да се борят срещу съществуването на германската крайнодясна Националдемократическа партия (НДП), предаде Асошиейтед прес.

Меркел каза това в реч по случай световния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста, който съвпада с годишнината от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц през 1945 г.

Малка група крайнодесни симпатизанти последваха призива на НДП да демонстрират пред сградата, където се състоя среща на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел в град Франкфурт на Одер, до границата с Полша. Крайнодесните бяха посрещнати от по-голяма група, протестираща срещу тях.

Пред партийните делегати на ХДС канцлерът изказа благодарността си на всички, които се борят срещу НДП. Меркел обаче не коментира изказаните от някои мнения, че правителството трябва да започне нова инициатива за забрана на НДП, която миналия септември спечели места в парламента на една от бедните източни провинции на Германия.

Правителството подхожда внимателно към този въпрос, тъй като през 2003 г. германският върховен съд блокира предишен опит да се забрани НДП. Съдът отказа да гледа делото, тъй като правителството се позова на изявления на партийни членове, които се оказаха платени информатори на държавните власти.

Генералният секретар на ХДС Роналд Пофала каза, че усилията да се намали подкрепата за крайнодесни организации са въпрос на "отговорност към миналото, настоящето и бъдещето". Крайнодесните партии трябва да разберат, че техните безсмислени и остарели лозунги срещат широка съпротива в обществото, посочва Пофала в изявление.