Андрей Луговой потвърди, че ще се кандидатира за депутат
Андрей Луговой потвърди, че ще се кандидатира за депутат / netinfo

Руският бизнесмен и бивш служител от КГБ Андрей Луговой, обвинен от Лондон в убийството на Александър Литвиненко, потвърди за ИТАР-ТАСС, че наистина смята да се кандидатира за депутат в Държавната дума от листата на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР), предаде ИТАР-ТАСС.

Съобщението за кандидатурата на Луговой бе направено снощи от лидера на ЛДПР Владимир Жириновски по московския телевизионен Канал 3.

Луговой обеща коментари след конгреса на ЛДПР в понеделник. Той увери, че отдавна уважава партията и споделя основните й идеи, посочва агенцията.

Според Жириновски Луговой е включен под номер 2 в партийната листа. Следователно "челната тройка", с която ЛДПР ще се яви на изборите, изглежда по следния начин: Владимир Жириновски, Андрей Луговой и синът на Жириновски Игор Лебедев, който оглавява фракцията на партията в Държавната дума, заключава агенцията.

Междувременно Луговой заведе в съда иск за обезщетение от 20 млн. рубли срещу московския в. "Комерсант", публикувал твърдения, които директно свързват бизнесмена с убийството на Литвиненко.

"Луговой пръв заяви за връзките на жертвата си с британските спецслужби", цитира ИТАР-ТАСС статия в "Комерсант" през юли.

Така на читателите е било вменено мнението, че Луговой е убиецът на Литвиненко, твърди адвокатът на бизнесмена Татяна Стукалова. Това според Стукалова "опорочава честта, достойнството и бизнесрепутацията" на нейния довереник.