/ iStock/Getty Images
Втори контингент от 30 военнослужещи от албанските сухопътните сили, командоси и специални части замина за Косово, за да участва в мисията КейФОР, съобщава сайтът "Албениън дейли нюз".

Министърът на отбраната Нико Пелеши, който присъства на церемонията по изпращане на войниците, оцени момента като "специален", тъй като военнослужещите заминават на мисия като представители на страната в рамките на усилията на НАТО за поддържане на сигурността и мира.

"Република Албания постоянно е доказвала, че е не само фактор на мира и стабилността в региона и отвъд него, но също така и сериозен съюзник, който поема и носи товара на задълженията си и в рамките на колективната отбрана на алианса", отбеляза Пелеши.

Той подчерта твърдата подкрепа на Албания към стремежите на Косово за членство в международните организации, а също така оцени увеличеното присъствие на силите на страните от алианса в рамките на КейФОР.

"Подкрепата към Косово в стремежите му към членство в международните организации, приносът към укрепването на мира и сигурността насърчават развитието на региона и възпрепятстват разпространението на влиянието на други страни, което отправя предизвикателство към демокрацията в страните от Западните Балкани. Министерството на отбраната оценява разполагането и увеличеното присъствие на въоръжените сили от страните съюзнички и партньорки в мисията КейФОР. Това е важен принос на алианса за стабилността на Западните Балкани", изтъкна още министърът.

Трийсетте военни от втория албански контингент ще служат района на град Печ, Западно Косово, заедно със своите италиански и хърватски колеги, посочва сайтът.
БТА