/ iStock/Getty Images
Европейската институция за даване на убежище (EAСO) потвърждава, че Албания има най-голям брой търсещи убежище като съотношение към населението си през миналата година, като се нарежда на първо място с 59 молби дневно на 10 000 жители.

„Много албанци все още търсят убежище. Малка Албания е първата в света по искания като съотношение към броя на населението. Дори през 2019 г. тя изпревари Сирия и Афганистан. Миналата година 22 900 албански граждани подадоха молба за убежище, което е леко увеличение с 2% в сравнение с предходната година, което е първото увеличение на броя след години на намаляване на броя“, гласи информацията.

Вътрешните министри на ЕС с мерки срещу незаконната миграция

Според същия източник около 88% от заявленията са били подадени за първи път, а останалите са повторени. Повечето от молбите за убежище са били регистрирани през март, септември и октомври, когато те надхвърляли 2000 на месец. От общия брой отхвърлени бяха 15 000 заявления.

"Данните показват, че от 2013 г. насам има увеличение на молбите за убежище, което достигна най-високата си стойност през 2015 г., около 68 000, а след това, макар и да намалява, все още остава най-високото в сравнение с други страни извън ЕС".

От 2013 г. насам около 200 000 албански граждани са поискали убежище в една от страните членки на Европейския съюз.
БГНЕС