летище самолет
летище самолет / Thinkstock/Getty Images
Френската авиокомпания Air France (Ер Франс) не позволи на 15 пътници от мюсюлмански държави да пътуват за САЩ, тъй като щял да им бъде отказан достъп според новата забраната на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

В съобщение въздушният превозвач посочва, че в събота е бил информиран от американското правителство за новите ограничения и не е имал друг избор, освен да спре пътниците да се качат на самолетите за САЩ.

Асгар Фархади няма да присъства на Оскарите заради указа на Тръмп

Говорителка на авиокомпанията съобщи, че пасажерите са върнати там, откъдето са тръгнали, или са получили необходимото съдействие. Тя не посочи подробности като имена или националности.

Първоначално компанията съобщи за 21 недопуснати пътници, но след това коригира цифрата, уточнява АП.

Смут и протести в САЩ, съдия блокира част от забраната на Тръмп

През уикенда и други международни превозвачи постъпиха по същия начин. Холандската авиокомпания KLM (Ка Ел Ем) съобщи, че е трябвало да откаже да качи в самолетите си седем пътници след указа на американския президент Доналд Тръмп, с който се забранява на хора от седем страни с предимно мюсюлманско население да влизат в САЩ.

Няколко авиокомпании не допуснаха иранци с американски визи на пътуващи за САЩ самолети след решението на президента на Тръмп да забрани за 3 месеца на граждани от мюсюлмански страни да влизат в страната му.

След указа на Тръмп: Спират хора от седем страни да влизат в САЩ

Шефове на две пътнически агенции в Техеран потвърдиха, че са бил инструктирани от Emirates (Емирейтс), Turkish Airlines (Търкиш еърлайнс) и Etihad Airways ( Етихад еъруейз) повече да не продават билети на иранци, разполагащи с американска виза, тъй като те няма да ги качат в самолетите си.

Забраната на новия президент на САЩ засяга пътниците от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен, посочва АП.
БТА