Афганистанското разузнаване разкрило план за покушение срещу президента Карзай
Афганистанското разузнаване разкрило план за покушение срещу президента Карзай / снимка: Reuters, архив

Афганистанската разузнавателна служба обяви днес, че е осуетила заговор за убийството на президента Хамид Карзай, предадоха Ройтерс и ДПА. Властите са арестували телохранител и още петима души, свързани с Ал Кайда и мрежата Хакани.

Заговорниците, окачествени като хора с добро образование, са вербували един от телохранителите на Карзай, който да убие президента.

Мрежата Хакани е една от трите съюзени с талибаните бунтовнически групи в Афганистан, като е може би най-опасната от тях. По думите на Лютфула Машал, говорител на афганистанската Национална дирекция по сигурността, задържаният служител от президентската служба за охрана е на име Мохибула. Останалите арестувани заговорници са д-р Емал Хабиб, ръководител на микробиологичното отделение в Кабулския медицински университет, трима студенти и един жител на Кабул, пише БТА.

Хабиб поддържал връзка с бивши затворник от затвора „Гуантанамо” и с един арабин, който живеел в северния пакистански район Вазиристан. Заговорниците планирали да извършат терористични актове и във Вашингтон и Ню Йорк, допълни говорителят Машал.

Арестите стават по-малко от три седмици, след като бившият афганистански президент и главен преговарящ с талибаните Бурханудин Рабани бе убит при атентат в строго охранявания му дом, припомнят агенциите.