/ Thinkstock/Getty Images
Италианската полиция е арестувала 18 души, включително кмет, лекари и социални работници за предполагаемо промиване на мозъци на уязвими деца, за да си помислят, че родителите им са ги насилили, за да могат да бъдат продадени на приемни родители.

Полицията в северния град Реджо Емилия направи арестите, след като разследването започна през 2018 г. и разкри мрежа от лица, полагащи грижи, които използват методи, включително електрошок, за да накарат децата да повярват, че са били сексуално малтретирани.

Мрежата след това дава на децата приемни семейства в замяна на пари в брой, като в същото време съхранява подаръци и писма, изпратени на децата от техните истински родители, скрити в склад, открит от полицията.

Предполагаемата злоупотреба е съобщена от италиански медии и е потвърдена пред Франс прес от полицията в Бибиано, близо до Реджо Емилия в четвъртък.

"Тези обвинения, ако бъдат потвърдени, са плашещи и шокиращи", заяви италианският премиер Джузепе Конте на срещата на Г-20 в Япония.

Обвиняемите включват психотерапевти, работещи за социална организация в Монкалиери, близо до Торино, и кмета на Бибиано.

За да промият мозъка на децата, арестуваните, за които се твърди, че са фалшифицирали детски рисунки със сексуални конотации и са използвали електрошокова терапия като "малка машина за памет", за да създадат спомени за фалшиви злоупотреби, докато терапевтите са обвинени, че се обличат като "зли" герои от детски истории.

Разследването под кодовото име "Ангели и демони" разкри схема, която "минава като модел на социална система за грижи за малтретирани непълнолетни, което в действителност е било незаконен бизнес за увреждането на децата", съобщава вестник „Ла Република“.

"Според следователите целта на арестуваната група е била да отведе децата от семейства в трудни социални ситуации и да ги даде за пари на други родители", казва в. "Кориере дела Сера".

Полицията отказа да разкрие за колко деца става дума.